Hoće li HSLS i HSU u Križevcima osjetiti val promjena nakon 4.12.

Oporbenom SDP-u uoči izglasavanja proračuna za 2012. mogle bi narasti pretenzije. Lokalni SDP bi mogao sebi zvati člana HSU-a i HSLS-a, osokoljen pobjedom svoje stranke na parlamentarnim izborima, čime bi HSS-u i HDZ-u pomrsio račune

Novi politički odnos snaga u državi već bi večeras mogao biti testiran u Križevcima pri izglasavanju proračuna za 2012. godinu. I u tom je gradu, gdje je personifikacija vlasti gradonačelnik HSS-ovac Branko Hrg, HSS doživio težak poraz na nedjeljnim parlamentarnim izborima, osvojivši 9.56 % glasova, iza HDZ-a (16.32%) i Kukurikua sa 49.61 % glasova, pa se šuška da će lokalni SDP, osokoljen pobjedom u državi, pokušati k sebi privući HSLS i HSU, kojima u Gradskom vijeću sjedi po jedan predstavnik. Iako su oni u vladajućoj koaliciji s HSS-om od 2009., to čini se nije prepreka da ih se nagovori da večeras glasuju protiv proračuna za 2012, teškog 69.3 milijuna kuna.

Jer, govori se, ionako je HSU već u županiji prešao SDP-u, a HSLS je stranka kojoj treba spas. Liberal Bruno Deković ne misli tako, ali upozorava.
– Koalicija je potpisana lokalno, no treba vidjeti hoćemo li se sa seljacima i dalje slagati oko nekih stvari, morat ću poštovati i odluke svoje stranke – veli Deković, dok umirovljenik Božidar Štubelj napominje da ne valja miješati stvari.

– Jesmo bili u istom pobjedničkom stožeru sada, no ostvarujemo program s lokalnih izbora s HSS-om – gradnju doma za starije, i tako će biti do novih odluka – drži on. Šef križevačkog SDP-a Ivan Knok poručuje da svaki suparnik mora po svojoj savjesti shvatiti što mu je činiti nakon 4. 12. No, takvo je djelovanje i dosad među gradskim političarima, koji su se javno svađali a potiho skupa (g)radili, bilo izuzetak. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.