Gradski pauk dnevno ’digne’ dva auta

Križevački ’pauk’ svakog tjedna zadaje sve više glavobolja tamošnjim vozačima. Nešto manje od mjesec dana pauk služba tvrtke Dvorac odvozi automobile ostavljene na nedozvoljenim mjestima. Tako je 17. studenog, nakon tridesetak godina prvi puta ’dignut’ automobil u Križevcima. Visina troškova premještanja nepropisno zaustavljenih ili parkiranih vozila, prema odluci Gradske uprave, iznosi 400 kuna, dok je samo za započeto premještanje 200 kuna, a trošak blokiranja vozila iznosi 120 kuna.
Najproblematičnije ulice su Zvonimirova, Frankopanska te bana Josipa Jelačića.
– Vozilo pauka u našoj je službi duže vrijeme, no tek smo prije mjesec dana dobili koncesiju za nadziranje. Unatoč tome, često smo do sada prolazili gradom da upozorimo ljude na prisutnost pauka, no još uvijek se događa da se građani iznenade kad im ’dignemo’ auto – rekla je Višnjica Deduš, direktorica Dvorca.

Tijekom spomenutog razdoblja na području grada ’ulovljeno’ je osam automobila, što je u prosjeku dva automobila dnevno. Osim nedozvoljenih i nesavjesnih ponašanja ’običnih’ vozača, događaju se problematične situacije i s vlasnicima invalidskih oznaka.
– Neki vozači koriste valjanu oznaku invalida djeteta u obitelji kako bi se mogli parkirati na mjesto predviđeno za invalidne osobe, što nije u redu. Budući da ne možemo uvijek znati tko je stvarno invalid, a tko koristi tuđi hendikep za vlastitu korist, trudimo se u razgovorima s križevačkom Udrugom invalida raščistiti takve situacije – objasnila je Višnjica Deduš.

Trenutno pauk ne dežura 24 sata dnevno, kaže, već komunalni redar odredi satnicu i dan kada će biti ophodnja gradom. To može biti dva ili tri dana zaredom, a može biti i svaki drugi tjedan. Pravila nema, no, kaže direktorica Dvorca, važno je da vozači shvate kako se više ne mogu neopaženo ’švercati’. (PL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.