Naknada za priključak na vodovod i dalje dvije tisuće kuna

KRIŽEVCI – Križevački SDP već tri godine koristi svaku priliku u kojoj se spominje vodoopskrba za ponavljanje svojeg traženja ukidanja naknade za priključenje na vodovodnu mrežu. Stoga je i donošenje gradskog dokumenta kojim se određuje upravo ta i tematika odvodnje bila prava zgoda da potpredsjednik Gradskog vijeća, SDP-ov Ivan Knok ponovno uputi gradonačelniku Hrgu njihovo traženje.
– Pitam gradonačelnika kao predlagatelja ovog materijala da li će na ovoj sjednici predložiti da se ona naknada od 2.000 kuna skine ili ne stavi u ovu odluku, jer kao što je poznato mi smo predlagali da se za priključke ukine naknada i da budu besplatni, upitao je Knok.

 

Kao što je i sam Knok vjerojatno znao prije nego je pitao, gradonačelnik Branko Hrg je odgovorio da nešto takvo ne misli predlagati.
– Ne iz dva razloga. Prvi je onaj o kojem govorimo da je on nepravedan prema svima onima koji su to plaćali, a drugi je taj što nas očekuje ogroman posao na vodoopskrbi i čuli ste da će vjerojatno, po iskustvima iz Europske unije, iz zemalja koje su ušle u Uniju, jedan dio sredstava za izgradnju sekundarnih mreža morati osiguravati jedinica lokalne samouprave, odgovorio je Hrg.

Hrg je time mislio na izgradnju vodovoda u svim križevačkim ulicama i naseljima koja ga još nemaju, što bi se trebalo financirati iz strukturnih fondova Europske unije nakon ulaska Hrvatske u članstvo, a koji se sada o trošku Hrvatskih voda projektira zajedno s preostalim sustavom odvodnje. Oporbi ti razlozi nisu bili ni uvjerljivi ni dovoljni, u raspravi se čulo niz primjedbi od one da je obaveza priključenja građevina na vodovod i odvodnju neustavna, do prava gradonačelnika da određuje popuste na priključak. (RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.