Političari u dilemi: Gradi li se autocesta ili ne?

KRIŽEVCI – Početak je 21. stoljeća, svako malo doznajemo o novim nalazima ima li ili nema vode na Marsu, no sudeći po političarima u Podravini i Prigorju prilično je teško dokučiti gradi li se ili ne naša prometnica koja izgleda život znači, krak autoceste od Vrbovca preko Križevaca do, barem u prvoj fazi, Vojakovačkog Kloštra. Koprivničko-križevački župan, ali i prvi županijski HSS-ovac Darko Koren naglašava da to pitanje nije u njegovoj nadležnosti.
– No, imam spoznaje da se sada doista intenzivno radi na projektu gradnje autoceste na nekoliko točaka, da su uglavnom svi imovinsko-pravni odnosi riješeni, da su potpisani ugovori sa izvođačima i sada samo predstoji da se u okviru raspoloživih sredstva proračuna Hrvatskih autocesta u ovoj godini, ti radovi izvrše, rekao je Koren.

Upravo taj financijski okvir, koji je za ovu godinu težak 170 milijuna kuna, koprivničkom gradonačelniku, ali i SDP-ovom koordinatoru za 2. izbornu jedinicu Zvonimiru Mršiću govori da se autoput zapravo – ne gradi.
– Od tih 170 milijuna, 70 milijuna je za otkup zemljišta i izradu projektne dokumentacije, a samo 100 milijuna kuna za izgradnju ove autoceste. Ako znamo da je vrijednost ugovora 1,4 milijarde kune za izgradnju, potpuno je izvjesno da prema sadašnjem planu Hrvatskih autocesta ova autocesta nikada neće biti izgrađena, kazao je Mršić.

I dok HSS-ov župan Koren kaže da ima nekih problema, poput materijala kojeg nema dovoljno, no napominje da se to rješava. SDP-ov gradonačelnik i saborski zastupnik Mršić je uvjeren da se tek rade zemljani radovi i da ove godine nećemo imati ni izbetonirani nadvožnjak preko državne ceste D22, odnosno Križevci-Žabno.

Iz križevačke Gradske uprave priopćili su da radovi traju na po kilometar dužine s obje strane ceste u naselju Cubincu, a osim na tom nadvožnjaku radi se i na budućoj petlji. Također, ravnanje zemlje počelo je i u Križevačkoj Poljani, a pojačani su radovi na vrbovečkom dijelu u Cugovcu. Mršić pak kaže da je nakon osam godina praznih obećanja i niti jedne ugrađene lopate asfalta smjena vlasti jedina šansa da brza prometnica doista stigne do Koprivnice. U tom slučaju najavio je odustajanje od profila autoceste i izgradnju upola jeftinije, ali i za vozače besplatne brze ceste. (RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.