Tužna hrvatska priča – Slavko Heruc iz Križevčina nepravomoćno osuđen zbog ubojstva majke

KOPRIVNICA – Nepravomoćnom sudskom presudom protiv Slavka Heruca, kojem je određeno prisilno psihijatrijsko liječenje, završena je tužna životna priča kojom je pravosudno riješen slučaj ubojstva Zdenke Heruc, koje se dogodilo 19. ožujka ove godine. Slavko je tog dana ustao kao i obično. Nije popio tablete za shizofrenu psihozu, kao i obično, nije se svađao s ukućanima. S majkom je popio kavu i otišao čistiti dvorište. I onda je nešto puklo u njegovoj glavi.

 

Nije znao što radi

Uzeo je gumeno traktorsko crijevo na kojima su bile dvije debele matice, ušao je u kuću i dva puta lupio majku. Nije bio ni svjestan što radi. Samo je udarao. Kada se uspio zaustaviti, otišao je u trgovinu gdje je kupio dvije litre piva i ušao u obližnji kafić Ben u kojem je bio ’kuhan i pečen’. Zaključao se u zahod, ščućurio i tako ispio nekoliko gutljaja kada je po njega došao policajac i uhitio ga. Slavko, pa što si to učinio – pitao ga je policajac, a on je mu je otvorio i predao se. Bez osjećaja, bez grimase. Kamenog lica i zamišljenog pogleda. Izmjereno mu je 0.6 promila alkohola. Tako je završila agonija obitelji Heruc. Majka u lijesu, kći u crnini, a sin u zatvorskoj psihijatrijskoj bolnici.

Obrana šutnjom

Nedugo zatim podignuta je i optužnica te počeo postupak na Županijskom sudu u Koprivnici. Pred sutkinjom Heruc porekao je krivnju i na savjet branitelja Krešimira Papca odlučio se braniti šutnjom. Nitko tijekom postupka nije sporio da je Slavko Heruc doista ubio majku. Uostalom, to je potvrdilo DNA vještačenje, svjedoci bliski obitelji i ubojici. Sve je bilo jasno, majka je pokleknula nakon dva snažna udarca traktorskom hidraulikom i preminula od moždanog krvarenja. Svima je ishod suđenja bio jasan ako sudsko-medicinski i psihijatrijski vještaci potvrde ubojičinu neubrojivost, što su u svojem iskazu i učinili. No, jedini kojega je zanimalo više bio je Herucov branitelj Krešimir Papac, koji je po službenoj dužnosti odlučio rasvijetliti i dobiti odgovor na pitanje “zašto”.

Najteža psihička bolest

Čak deset godina Herucu je bila dijagnosticirana najteža dijagnoza psihičke bolesti shizofrena psihoza, koja se, ako se pravilno liječi, može držati pod kontrolom. Određen mu je bio i skrbnik, sestra Zdenka. No, sestra nije bila dovoljno informirana o njegovoj bolesti, nije znala što s njim. Heruc je lijekove uzimao sam, neredovito, a još k tome je i pio. Iz križevačkog Centra za socijalnu skrb obilazili su ga koliko su trebali svakih pola godine, medicinsku dokumentaciju nisu ni tražili. Branitelj Papac želio je istaknuti kako je ubojica Heruc bio opasan i prije i da je to pouka svima, od bolnice do socijalne skrbi iako su svi činili minimalno što su prema zakonu trebali.

– Treba naglasiti da je okrivljenik bio opasan i prije. Ovo je velika pouka socijalnoj službi – kazao je Papac i dodao kako sestra nije bila dobar skrbnik i kako su institucije koje su se bavile tim slučajem trebale reagirati prije. Možda se to ne bi dogodilo. Tako su pokojna Zdenka Heruc i njezin sin Slavko, koji ju je u manijakalnom psihotičnom stanju zatukao, ostali samo brojka u tužnoj hrvatskoj statistici.

Presuda: Svakih šest mjeseci na komisiju

KOPRIVNICA – Prema zakonu, sutkinja je Slavka Heruca smjestila na šest mjeseci prisilnog liječenja u psihijatrijskoj ustanovi. Kojoj, bit će određeno u izvanparničnom postupku. Svakih šest mjeseci sastajat će se komisija koja će procjenjivati njegovo stanje. Budući da mu je dijagnosticirana shizofrena psihoza najgoreg tipa, čije je liječenje nemoguće, a oštećenje zdravlja trajno, ta se komisija može sastajati možda do kraja Herucovog života. Da je redovito uzimao lijekove, bio pod stručnijim nadzorom i da su propuste u njegovoj terapiji uočili i prijavili stručnjaci koji su ga obilazili, možda do svega ne bi došlo. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.