Predstavljeno idejno rješenje doma za starije osobe

KRIŽEVCI – Kao što je bilo i najavljeno prilikom potpisivanja predugovora o gradnji doma za starije osobe u Križevcima, predstavnici zagrebačke M.A.D. grupe i projektanti predstavili su rokove, izgled i sadržaje buduće građevine na zemljištu bivše križevačke vojarne. Publici koju su činili čelnici križevačke i županijske vlasti, službi i ustanova, predstavnicima umirovljenika kao i grupi iz Grada Đurđevca koji sličan projekt priželjkuje u svojoj sredini, investitor, direktor M.A.D.-a Karl Schmidt pojasnio je kakav su si zadatak zadali.

– Kad vidite što se vani radi, kak’ se to organizira, koji su to prostori i kad se vidi kako to kod nas izgleda, mislio sam da moramo napraviti neki iskorak u ovom društvu, da se vidi da jedan dom za starije i nemoćne osobe nije nešto gdje stavite nekoga na čuvanje nego da je to neki prostor koji je topao, gdje nisu bukse, koji je čist, koji je prozračan i gdje imate dovoljno aktivnosti koje nisu samo vezane uz dom, nego su vezane i uz aktivnosti koje će zajednica u Križevcima isto koristiti, rekao je Schmidt.

Stoga su predviđeni brojni sadržaji za stanare, od suradnje sa susjednim dječjim vrtićem, za koji se uvelike preuređuju bivše vojničke spavaonice, do plesnih i likovnih radionica, ili za one koji će htjeti i moći, rada u praonici rublja. Kako ta zamisao izgleda pretočena u nacrte izložio je projektant Marko Kašik.
– Imamo 16 jednokrevetnih, 38 dvokrevetnih, 30 trokrevetnih soba i četiri četverokrevetne sobe, a to su za pojačanu skrb. Dom je prizemni, nemamo nikakve katove, potkrovlja, sve je napravljeno u jednoj etaži. Sve sobe imaju vlastite kupaonice i imaju vlastitu terasu ili balkon, objasnio je Kašik.

Iako je na popisima križevačke Udruge umirovljenika više od 270 osoba koje bi željele smještaj u budućem domu, on se projektira za stotinu korisnika jer je to najveći kapacitet dopušten novim zakonskim odredbama. Na javnom predstavljanju idejnog rješenja rečeno je da se do kraja godine očekuje sva dokumentacija za početak gradnje, koja bi krenula na proljeće, a do kraja 2012. dom bi bio nastanjen. S poliklinikom koja je u planu do polovice 2013. ulaganje bi bilo teško oko 3 milijuna eura, a radna mjesta u njemu bi našlo 30-tak ljudi. Jedan od najzadovoljnijih prezentacijom bio je križevački gradonačelnik Branko Hrg, koji ovaj model angažiranja privatnog, a ne proračunskog novca, smatra primjerom za druge sredine. Hrg je zajedno sa županom Darkom Korenom potvrdio da će Grad i Županija subvencionirati smještaj korisnicima s nedovoljnim mirovinama.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.