Auto-Info: Opel Astra 1.6 Enjoy

Na testu smo imali četvrtu generaciju popularne Opel Astre. Opel Astra je kompaktni automobil koji je na tržište stigao davne 1991. godine, kao zamjena dotadašnjeg Kadetta. Trenutno je na tržištu četvrta generacija i bolja je no ikada…
Nova Astra naveliko privlači poglede. Širok stav ostavlja dojam čvrstoće i naglašava sportske osobine. Sprijeda su najupadljivija nova svjetla u obliku orlovog oka sa integriranim dnevnim svjetlima na samim rubovima. Straga su vrata prtljažnika uvučena u stražnji branik i u kombinaciji sa širokim svjetlima izgubljena je ona dosadna „stražnjica“ koju je Astra imala u zadnje dvije generacije. Pogled sa strane lijepo upotpunjuju veliki 17-inčni lakometalni naplatci i dinamična linija krova.

Ovaj je model na hrvatskom tržištu dostupan sa četiri benzinska i četiri dizelska motora u rasponu od 95 KS do 180 KS. Svi od navedenih motora zadovoljavaju Euro5 standard emisije štetnih plinova. Mi smo na testu imali model opremljen 1.6-litrenim benzinskim motorom snage 115 KS i 155 Nm okretnog momenta te Enjoy paketom opreme.
U unutrašnjosti se dinamičan dizajn nastavlja. Sve lijepo i moderno izgleda, no da li je i funkcionalno? Kada sjednete u novu Astru, tijelo će vam se spustiti na ugodna i udobna sjedala. Vozite li normalno i bez brzih ulazaka u zavoje nećete im ništa zamjeriti, ali ako se volite voziti nešto agresivnije, doplatite sportska sjedala jer serijskim nedostaje bočnog oslonca. Srednjim dijelom kokpita prevladava konzola sa mnoštvom tipki. Meni se svidjela na prvi pogled, ali imate na umu da sam „techno-freak“… Prosječan kupac Astre trebati će neko vrijeme promatrati središnju konzolu kako bi shvatio sve tipke. Izgledu interijera i korištenim materijalima se nema što zamjeriti, jedino bi sama ergonomija trebala biti malo bolja. Naslon za ruku sprijeda upotpunio bi središnji tunel, ali u ovom paketu opreme nije dostupan. Tunel počinje paralelno sa ručnom kočnicom i tri držača čaša/flaša. Donji dio središnje konzole izbočen je i okružuje 5-stupanjski mjenjač. Ispred mjenjača je mali pretinac za odlaganje i 12V priključak.

Sada zapravo počinje onaj glavni dio konzole koji je napravljen od jedne cjeline sa mnoštvom spomenutih tipki. Na dnu su komande automatskog klima uređaja okružene tipkama dodatnih funkcija kao što su grijanje prednjih sjedala i ostale tipke za preusmjeravanje zraka. Iznad klime smješten je „CD 400“ radio uređaj sa MP3 funkcijom također okružen dodatnim tipkama kojima se može uči i podešavati sustav vozila. Pozadinsko osvjetljenje kokpita i FlexRide ovjes serijski su podešeni na „krstarenje“, ali pritiskom tipke „Sport“ možete malo učvrstiti ovjes i promijeniti osvjetljenje u crveno. Korišteni materijali možda na prvi pogled ne izgledaju kvalitetno koliko bi trebali biti s obzirom na klasu automobila, ali detaljnijim pogledom promijenio sam mišljenje. Kombinacija gume i plastike najčešće se koristi u ovoj klasi, a i Astra nije iznimka. Dijelovi prekriveni plastikom i dalje izgledaju čvrsto jer je cijeli prostor iza njih ispunjen što automatski smanjuje mogućnost pojavljivanja neželjenih „cvrčaka“. Mjesta sprijeda ima dovoljno i na vozačevoj i suvozačevoj strani. Straga je što se širine tiče prostrano, ali problem je u visini. Iznadprosječno visoke osobe neće imati prostora za glavu, ali ostalima prostora neće nedostajati. Ukoliko su prednja sjedala na nekakvoj sredini, prostora za koljena straga ostati će dovoljno. Prtljažni prostor obujma 370 litara je dovoljan za ovu klasu. Prostor je još podijeljen na dva dijela (dupla podnica) tako da se ispod čvrste podnice mogu staviti male stvari koje želite zaštiti od ostalih stvari…

Već spomenuti 1.6-litreni benzinac razvija solidnih 115 KS. Radi uglađeno i tiho, jedino mali zatrese prilikom kretanja. Kako raspolaže sa svega 155 Nm okretnog momenta dostupnog od 4.000 okr/min tako se i vozilo do 4.000 okretaja ponaša slabašno. Ako se motor drži iznad maksimalno dostupnog okretnog momenta, tada su i performanse u skladu sa konjažom. Sprint do 100 km/h obavili smo za 11,7 sekundi, a deklariranih 188 km/h maksimalne brzine prešli smo za 13 km/h. Potrošnja goriva je očekivano visoka za ovakav motor. Normalnom vožnjom ostvarili smo prosjek od 8,7 litara na 100 prijeđenih kilometara. Prosječnu potrošnju kakvu proizvođač propisuje (6,3 l/100 km) nije moguće ostvariti u normalnim uvjetima.

U gradu podvozje ne pokazuje nikakve slabosti. Sve neravnine, čak i one veće, savladava bez problema. Okretan i direktan upravljač u gradu dobro dođe i ne umara vozača. Vožnja otvorenim prometnicama također ne predstavlja problem. Kako je nova Astra vrlo udobna, očekivao sam lošije vozne osobine na otvorenoj cesti, ali prevario sam se. Ljuljanja ima, ali sve u granicama normale. Karoserija se nagne i u toj poziciji ostaje do kraja zavoja. Nema iznenadnih naginjanja, proklizavanja i sl. Sigurnost dodatno osigurava ESP sustav koji sa ovim modelom dolazi serijski. Na autocesti se ipak osjeća nedostatak multilink-a. Polukruti ovjes s Wattovim polužjem straga izlazi na vidjelo prilikom velikih brzina i blagog trzanja upravljača. Tada se vozilo ne ponaša skladno, već imate osjećaj kako ga trebate ukrotiti. Nelagoda uglavnom prolazi nakon stotinjak prijeđenih kilometara ili, drugim riječima, kada se naviknete.

Nakon sedmodnevnog druženja sa novom Astrom mogu zaključiti kako je Opel napravio veliki korak naprijed. Napredak je vidljiv i u kvaliteti i u dizajnu. To će kupci i prepoznati, stoga vjerujem kako će Astra ostati na vrhu kao najprodavaniji model u Hrvatskoj. Svi koji se odluče na kupnju nove Astre morati će izdvojiti 119.873 kn koliko košta osnovni model sa 1.4-litrenim benzinskim motorom. Model kao što je bio testirani nešto je skuplji i košta 143.470 kn.
Više na www.auto-info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.