Do sad najmasovniji Majićev memorijal u Žabnu

Šahovski klub “Tomislav-Goran” iz Sv. Ivana Žabno organizira u nedjelju 4. rujna od 10 sati VIII. memorijalni turnir “Goran Majić”, u čast jednom od najtalentiranijih mladih šahista 80-ih godina u Hrvatskoj, koji će se održati u društvenim prostorijama i vatrogasnom domu Sv. Ivana Žabna. Prijave se zatvaraju danas nakon 12 sati, a susreti seniora i kadeta se igraju po pravilima FIDE za brzopotezni šah. Na turniru će suditi međunarodna sutkinja velemajstorica Mirjana Medić, a pomoćni su županijski suci Goran Kušec, Franjo Koščević i Tomislav Majić. Ostale informacije mogu se potražiti na stranicama Hrvatskog šahovskog saveza.

Iz biografije Gorana Majića (1969.-1990.): “Šah je naučio još u ranom djetinjstvu od oca Tomislava i već na početku svoje šahovske karijere skrenuo je pažnju na svoj nadprosječan prirodni talenat. Bio je najbolji polaznik poznate šahovske škole pri šahovskom klubu “Čelik” iz Križevaca. Iako sa nepunih devet godina, pljenio je lakoćom s kojom je savladao zahtjevan program, ali i zrelim logičkim razumijevanjem šahovskih zakonitosti i nadasve šahovskom maštom koja je bila izvor njegovih originalnih rješenja za šahovnicom.

Veoma brzo napredovao je u svim segmentima šahovske igre, pa je 1979. godine, sa nepunih 10 godina, postao pionirskim prvakom Hrvatske u kategoriji mlađih pionira. Iste godine osvaja prva mjesta na omladinskom, a potom i seniorskom prvenstvu Žabna, a na seniorskom prvenstvu Križevaca dijeli 6. i 7. mjesto. Iako daleko najmlađi, 1980.godine postao je omladinskim prvakom općine Križevci. Goranovi šahovski uspjesi nastavljaju se i dalje. U narednih nekoliko godina dominira u sjevernoj Hrvatskoj, te osvaja prva mjesta u pionirskoj i omladinskoj konkurenciji.

Ovom prigodom ističemo l983. godinu kada je na prvenstvu Hrvatske za starije pionire pobjedom u posljednjem kolu protiv Ilinčića (sada velemajstora) osvojio 2. mjesto i uvrstio se  na šampionat Jugoslavije, gdje zauzima odlično 7. mjesto. Goranovi sjajni uspjesi nisu ostali nezapaženi, pa je 1983. godine proglašen sportašem godine općine Križevci, kao najmlađi laureat tog prestižnog priznanja do danas.

Goran je bio i izvrstan timski igrač. U svojoj šahovskoj karijeri branio je boje šahovskih klubova: “Tomislav” Žabno, “Čelik” Križevci i “Petar Drapšin” Bjelovar. U ove tri šahovske sredine ostavio je dubok trag,  kao pouzdan, savjestan i odgovoran mladi čovjek na kojega se moglo pouzdati. Imao je visok postotak osvojenih bodova, a posebno treba istaknuti osvojeno 2. mjesto na Kupu Hrvatske za omladince sa ekipom “Petra Drapšina”. Taj rezultat slovi još i danas kao najveće ekipno ostvarenje bjelovarskog šaha. Goran je bio školovan i teorijom dobro obučen šahist, ali volio je i sam izučavati tajne šahovske igre i tako izgrađivati vlastiti stil. Težio je otvorenim varijantama, kod kojih je do izražaja dolazila njegova lucidnost, maštovitost i nadasve originalnost.”

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.