Potkrovlje – Ivan Knok, vijećnik vs. Branko Hrg, gradonačelnik

Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je prijedlog prodaje tavanskog dijela gradske zgrade na Trgu Antuna Nemčića. Podsjetimo, radi se o zgradi kojoj je krovište nedavno izgorjelo, a u njoj svoje prostorije imaju sve udruge i stranke s područja grada.
To je izazvalo burnu raspravu na relaciji vladajuće koalicije i oporbenog SDP-a koji se protive takvoj odluci.
– Posebno iznenađuje promjena stava HDZ-a, čiji su vijećnici na prošloj sjednici Gradskog vijeća bili protiv prodaje te imovine. Naime, ovim zaključkom omogućuje se prodaja potkrovnog dijela zgrade u centru Križevaca, čime se Grad odriče vlasništva vrijedne imovine, zgrade zaštićene kulturne baštine – ističe Ivan Knok, vijećnik i predsjednik gradskog SDP-a.

Na prodaju samo tavan

Gradonačelnik Hrg je ubrzo odgovorio da se ne radi o prodaji zgrade nego se prodaje tavanski dio zgrade gdje se može napraviti do 400 metara četvornih korisnog prostora koje su do sada naseljavali samo golubovi.
– Na taj način rješavamo prostor koji je do sada bio neiskorišten i prazan te ćemo urediti krovište i zgradu što ćemo kasnije staviti u funkciju.
Grad u to ne ulaže ni jednu kunu nego ćemo još i zaraditi ako se nađe zainteresirani kupac – kaže Branko Hrg.

Neshvatljivo je, ističe Knok, kako je gradska vlast bez procjene stručnih vještaka odredila cijenu tog dijela zgrade.
– Četvorni metar stambenog prostora u potkrovlju prodavat će po bijednih 150 eura. Ukupna je površina 414 četvornih metara i za tonajviše mogu dobiti 62 tisuće eura, a realna cijena je deset puta veća. To je nedopustivo da se netko tako razbacuje vrijednom gradskom imovinom – napomenuo je Knok.
I na ovaj napad Knoka, gradonačelnik Hrg imao je spreman odgovor.

Cjenik utvrdio vještak

– Cijena od 150 eura nije niska već je određena prema procjeni sudskog vještaka i realna je, a ne kako Knok kaže da to nije tako. S obzirom da tvrdi da je cijena jeftina, onda će se vjerojatno i javiti na natječaj i iskoristit tu pogodnost – pojašnjava Hrg.
Za svakog budućeg vlasnika Grad još dodatno osigurava priključke na vodoopskrbu, odvodnju, električnu energiju, telefon i plin te oslobađa kupca plaćanja komunalnog doprinosa.
– Zgrada se nalazi na atraktivnoj lokaciji i na natječaj će se javiti zainteresirani kupci s projektima uređenja potkrovlja. Za taj prostor imali smo dvije opcije. Ili dati nekoliko stotina tisuća kuna i obnoviti sve od požara, te kasnije rebalansom proračuna odustati od nekog projekta koji smo zacrtali, ili da dobijemo novce i uredio poslovno stambeni prostor – rekao je Branko Hrg. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.