Pojeo vuk magare – obolijevaju građani, ali inspekcije još šute

PREMINUO RADNIK OZLIJEĐEN U EKSPLOZIJI U KRIŽEVCIMA PROŠLI PETAK

Na zagrebačkoj Traumatologiji u utorak je oko 21 sat teškim ozljedama podlegao Miljenko Adamić, zvan Mika (51), radnik koji je prošlog petka stradao u eksploziji peći za taljenje aluminija u tvornici Čelik/Slon inženjering u Križevcima. U pogonu je bio uz kolege, no, oni su bili udaljeniji od mjesta nesreće i samo su lakše ozlijeđeni. Adamić je bio dugogodišnji čelikovac, bio je neoženjen, a iza sebe ostavio je oca, brata i njegovu obitelj. Sprovod je bio danas na križevačkom groblju.

 

 

Najcrnji ishod revoltirao je građane koji žive tik uz pogon, osobito jer su uvjereni da se tragedija mogla izbjeći, da su mjerodavni imali volje ispitati sve sumnje.

– Nekoliko dana uoči slao sam i požurnice u Ministarstvo zaštite okoliša (MZOPU), da mi konačno odgovore, jer sumnjamo da se iz dimnjaka talionice šire opasne i otrovne tvari i plinovi. Upozoravao sam ih da će imati čovjeka na duši pođe li što po zlu – zbori Dragutin Vidačić, nastanjen 40-ak metara od pogona. On, kaže, već sedam godina “vodi bitku” da se provjeri legalnost ispuštanja tvari, nakon što je uvidio da je nekoliko susjeda oboljelo ili umrlo od raka. I on sam ima karcinom. Inspekcije nikad nisu, kaže, gledale ljevaonicu tj. talionicu unutra.

– Mi po danu, a najviše po noći, kad su znali aktivirati sve tri peći, od smrada ne možemo ni disati ni spavati – kaže Vidačić, dodajući da mu je dosad malo tko odgovorio na sva pisma i fotodokumentaciju. Sve se, kaže, pogoršalo otkad je stigao novi direktor i vlasnik Petar Šunjić. Vidačić i susjedi smatraju da je ondje krivo i bez dozvola postavio peći i počeo taliti, što se dotad nije činilo. Potvrđuju da je i radnicima prijetio da će letjeti iz tvrtke ako bilo što kažu, govoreći da je on za njih ‘alfa i omega’!

– Ako sad netko ne reagira, bit će da je ‘pojeo vuk magare’– i ništa – strahuju mještani. Prema dokumentaciji iz koprivničke ispostave inspekcije MZOPU-a, prije nekoliko mjeseci ustanovljeno je da se pri taljenju otpadnog aluminija koristi peć iz koje otpadni plinovi ne izlaze kroz ispust, već u prostor talionice, te da postoji peć za taljenje ručne izrade na plin, ali i peći na kruta goriva, s ispustom. Ističe se da nije bilo povrede Zakona o zaštiti zraka. No, indikativna je Vidačićeva izjava, prenesena iz MZOPU-a, “kako je to kompleksno pitanje koje može riješiti samo ministar”. Do komentara vlasnika Čelika/Slon inženjeringa (obje tvrtke su na istoj adresi) Šunjića nismo došli, tajnica je objasnila da je na putu do 11. srpnja. U pogonima je, doznaje se, do prije mjesec dana radilo 20-ak ljudi, sada niti 10. Policija još nije ustanovila točan uzrok eksplozije, nagađa se da je bilo i pirotehnike, ne samo plina, no, štogod bilo, Križevčani se pitaju je li trebalo biti ljudskih žrtava? (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.