‘Izmislili su pravni razlog da me spriječe u izražavanju stava’

Aktivist Nikola Vukobratović izašao iz pritvora u Beogradu nakon što je priveden na skupu NATO-a. Priveden je, smatra, bez ikakvog razloga, a u pritvoru su ga zadirkivalii. Hrvatsko veleposlanstvo nije mu, na poziv njegovih kolega, nikako pomoglo, kaže Nikola Vukobratović

Zagrebačko-križevački aktivist Nikola Vukobratović izašao je iz pritvora u Beogradu i u utorak se vratio u Hrvatsku. Imao je nesreću završiti iza rešetaka jer je u glavnom gradu Srbije bio dio hrvatske skupine antifašističkih i antiratnih aktivista, koji su protekle nedjelje bili na mirnom prosvjedu u organizaciji Anti-NATO kampanje, usmjerene protiv vojne konferencije NATO-a u Beogradu.

 

Vukobratović svjedoči da je njegovo privođenje posljedica napada policije, za kojeg je, pretpostavlja, postojala i politička naredba.
– Ja zapravo nisam uhićen nego otet, a da se policija nije službeno predstavila ili me obavijestila o uhićenju – objašnjava Nikola, dugogodišnji aktivist. Kaže da je sve saznao tek tijekom noći u pritvoru u Novom Beogradu, gdje mu je uskraćeno pravo da pročita za što ga  se tereti, pa mu je odvjetnik sve morao prepričati. Iz pritvora je izašao u ponedjeljak navečer, a otamo će pamtiti  kako su ga, nakon brutalnog privođenja s primjenom sile, uskraćivali hranu i branili kontakt s vanjskim svijetom. Uz objašnjenje da mogu dobiti samo pritvorsku hranu, koja, kaže, uopće ne postoji, Nikola ističe da je druga metoda zlostavljanja i neprestano stalno buđenje, radi postavljanja stalno istih pitanja, tobože iz birokratskih razloga.

Dio tih neugodnih noćnih “anegdota” prenio je i na svojem Facebooku, u obliku kraktih dijaloga s “policajcima”. No, ne želeći da njegov boravak u srpskom pritvoru poprimi dramatičnu notu, Nikola otkriva pozadinu cijelog slučaja.
– U Srbiji su puno otvoreniji oko toga da su nelogična pravna opravdanja izgovor za politički progon. Meni su na policiji rekli da je razlog mog zadržavanja pravna besmislica, ali je kvalifikaciju kaznenog djela odredila viša instanca, iznad policije, i određeno tako samo iz političkih krugova – objašnjava Vukobratović. Usporedio je i svoje iskustvo s nedavnim izgredima u Splitu na Gay Prideu.

– U Srbiji je dopušten klerofašistički skup, a antiratni je zabranjen. U Hrvatskoj su napadači na splitski Pride samo prekršajno prijavljeni, a mi smo u Beogradu kazneno gonjeni zbog nečeg to je u najgorem slučaju pasivni otpor, a s druge strane su određene višegodišnje kazne nakon antivladinih prosvjeda. Izgleda da je svugdje pravo fleksibilno kad se vlasti obračunaju s neistomišljenicima.

U vezi povoda svog boravka na skupu istaknut će da u Srbiji NATO nema nikakvu potporu, ali i da je pitanje koliku ima u Hrvatskoj, što nikad nismo mogli provjeriti jer nije bilo referenduma.

Vukobratović je sad službeno slobodan i bez ikakve obveze prema srpskom pravosuđu, ali ga i dalje “muči” što  je nad njim “izmišljeno pravno besmisleno opravdanje da ga se opljačka i spriječi u izražavanju političkog stava.” Kako su se njegovi kolege u Beogradu obratili za pomoć i hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu, a koje im je, navodno, priopćilo da oni ne mogu ništa učiniti, Vukobratović će komentirati da svakako nije prvi koji nije dobio nikakvu pomoć od tog diplomatskog predstavništva, pa zaključuje da je to njihova redovna praksa. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.