Počinje rat za pitku vodu na području Podravine i Prigorja

Koprivničanci bi bili jedini distributer u županiji. Koprivnički Komunalac zatražio “monopol”, očekuje se otpor Križevčana i Đurđevčana

Koprivnički Komunalac zatražio je od koprivničko-križevačkog župana Darka Korena da čitavu županiju proglasi jednim uslužnim područjem za vodoopskrbu te da ta tvrtka postane jedini opskrbljivač pitkom vodom u Podravini i Prigorju.

Zakon

U dopisu koji je poslao županu, šef Komunalca Josip Pobi tvrdi kako koprivničko komunalno poduzeće jedino ispunjava sve zakonske preduvjete za taj posao. Pobi se također poziva na odredbu iz novog Zakona o vodama kojom je određeno da se vodopskrbni sustav mora urediti do 16. ožujka iduće godine.

Iz županijske uprave dobili smo informaciju da će o tome zahtjevu odlučivati Županijska skupština, a neslužbeno se doznaje kako bi na tu temu moglo doći do burne rasprave. Budući da Križevci i Đurđevac također imaju svoje tvrtke za distribuciju vode, može se očekivati da će se vijećnici iz tih gradova protiviti Komunalčevu “monopolu”, jer bi on značio gubitak prihoda za te tvrtke.

S druge strane, iz Komunalca upozoravaju kako oni raspolažu s dovoljnim količinama iznimno kvalitetne vode te tvrde da su istražni radovi za nove izvore, koji se obavljaju na križevačkom i đurđevačkom području, čisto bacanje novca. Poznato je da je u Koprivnici nedavno otvoreno novo vodocrpilište Lipovec, a voda je takve kvalitete da je Komunalac dobio dopuštenje Ministarstva poljoprivrede za moguće flaširanje i prodaju vode na tržištu.

Lojalnost

Osim toga, nije tajna da Komunalac želi biti regionalni distributer vode ne samo za čitavo područje Koprivničko-križevačke županije nego i za bjelovarsko područje.

U svjetlu nedavnih promjena u Županijskoj skupštini, i ova bi se tema mogla ispolitizirati. Skupštinsku većinu nedavno je od HDZ-a i HSS-a, koji kontroliraju križevačku i đurđevačku upravu, preuzeo SDP, koji je, pak, na vlasti u Koprivnici. Zato će biti zanimljivo pratiti kako će se ispreplitati lokalpatriotski osjećaji županijskih vijećnika s njihovom stranačkom lojalnošću. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.