Liječenjem alkoholičara i cijela se obitelj oporavlja i popravlja

Sa Sportskih susreta klubova liječenih alkoholičara SZ Hrvatske u Križevcima. Sportsko djelovanje još dodatno pomaže u procesu izlječenja od ovisnosti o alkoholu, koja u ovom kraju znatno utječe na smrtnost

– Kakva mi je bila svakodnevica? Pijana od jutra do večeri, nisam baš išao po grabama, ali ništa lijepoga…radio sam normalno, no kao instalater-monter u svakoj kući su me nudili pijačom, nitko hranom, i tako je išlo…sve dok mi u bolnici nisu rekli da bih trebao prestati – prisjeća se Marijan Novosel (nije rođak autora članka, op.a.). Kaže – 2 godine i 20 dana s današnjim danom, toliko se liječi od alkoholizma.

Kao član Kluba liječenih alkoholičara Križevci na 27. sportskim susretima KLA-ovaca sjeverozapadne Hrvatske u Križevcima igrao je nogomet i potezao uže, a njegova je obitelj, s devet članova, bila najbrojnija među 400 sudionika iz 18 klubova iz 5 županija. Obitelj je ono za što će svaki liječeni alkoholičar reći da je najbitnija.

– Bilo je problema u obitelji, nisam bio agresivan, ali zanemarivao sam obveze, oni su prvi primijetili da mi treba liječenje i njihova mi je potpora, uz stručnu pomoć terapeuta, neophodna – navodi Novosel. Ne može tvrditi da više nikad neće popiti alkohol, ali “svako jutro kažem si, izdržat ću!” – vedro će Marijan, koji, kad radi, sad odbija čašicu.

Predsjednik KLA Križevci Josip Karlović, apstinent 14 godina 8 mjeseci i 14 dana, kaže da se okupljaju svake srijede, uz vodstvo mr. Milana Čapalije i više medicinske sestre Zlatice Nemet. Onima koji imaju sličnih teškoća preporučuje da navrate. To kaže i Čapalija, ističe da je ljudski odnos najbitniji.

– Mi stručnjaci smo samo medijatori, glavni faktori izlječenja su grupni pristup i uzajamni pristup uz obitelj – u KLA se rehabilitiraju cijele obitelji i bez oporavka obitelji nema ni uspješnog liječenja pojedinca. Uloga kluba je nemjerljiva i nema alternativu, to je dugotrajna borba, i ako model uzajamnosti napustimo sve druge metode padaju u vodu – smatra psiholog.

Željko Brumen, Klub dr. Mato Golubić Čakovec, četiri godine apstinent, mjesec dana predsjednik KLA, kaže da se oni oslanjaju na svoje snage, zbog slabe suradnje s institucijama.

Na susretima je proglašen i najdulji apstinent, Josip Pačko iz Varaždina, “čist” 32 godine. U sportskim ogledima ukupni pobjednik je KLA Križevci, te klubovi iz Koprivnice i Varaždina. Nagodinu domaćin susreta je KLA Bjelovar, sa 75 članova najveći u regiji. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.