Preuzimanje vlasti – nova skupštinska većina priprema zvučne smjene

KOPRIVNICA – Župan Darko Koren (HSS) ostao je prošli tjedan bez većine u Županijskoj skupštini. Koalicija okupljena oko SDP-a uz potporu Slavka Konfica (HSU), Jose Brkljače (HSLS) i Vlade Miklobušeca (HDSS) postala je vladajuća.

Istodobno s tom za župana iznimno neugodnom činjenicom, kako doznajemo, zavladala je prava panika u mnogim županijskim ustanovama čiji čelni ljudi ovise o volji skupštinske većine. Nakon preuzimanja vlasti u Skupštini, SDP-ovoj većini širom su otvorena vrata za smjenu ravnatelja Opće bolnice, Doma za starije, Doma zdravlja, Županijske uprave za ceste, Županijskih ljekarni, Turističke zajednice, Zavoda za javno zdravstvo, Razvojne agencije, srednjih škola…

Županijska skupština, naime, bira i razrješuje upravna vijeća tih ustanova, a ona pak potvrđuju i smjenjuju čelne ljude svih županijskih ustanova. Tako je, primjerice, bilo i već na drugoj sjednici sadašnje Županijske skupštine nakon lokalnih izbora 2009. godine: vladajuća većina HDZ-HSS imenovala je novo Upravno vijeće Doma za starije koje je pak ’vritnulo’ dotadašnjeg ravnatelja Darka Ledinskog (SDP).

Opoziv skupštine

Kako šuškaju SDP-ovi kuloari, najviše razloga za strah imaju ravnateljica bolnice dr. Gordana Slavetić (HSS) i šefica UV-a te ustanove dr. Karmen Antolić (HSS), ravnatelj ŽUC-a Krešimir Janach, šef Ljekarni Dragutin Korošec (HSS), direktor Turističke zajednice županije Zdravko Mihevc i ravnateljica Doma za starije Vesna Križan. Nešto mirnije, ali ne i bezbrižno, navodno mogu spavati ravnateljica Doma zdravlja Terezija Kolar, šefica PORA-e Melita Birčić i čelnica ZJZ-a dr. Draženka Vadla. Ravnatelji škola, primjerice koprivničke gimnazije Vjekoslav Robotić (HSS) i srednje škole Zdravko Sabolek (HSS), također su u neizvjesnoj poziciji.

Kako sada stoje stvari, teško da će SDP-ova većina otrpjeti da najvažnije županijske ustanove, poput Opće bolnice i ŽUC-a, budu u rukama HSS-ovih ljudi. Sječa glava u ustanovama, nema nikakve sumnje, uzrokovat će žestoke političke sukobe u Županijskoj skupštini, ali i izvan nje. No teško da se može izbjeći zbog nepomirljivih razlika između HDZ-a i HSS-a s jedne te SDP-a s druge strane. Imaju li župan Koren i njegov politički blok kakav odgovor na te izazove?

– Do raspuštanja Županijske skupštine može doći ako se ne donose odluke iz nadležnosti Skupštine duže od tri mjeseca te ukoliko se proračun ne donese u određenom roku, odnosno ako se ne donese odluka o privremenom financiranju i slično. Zanimljiv je podatak da se Skupština može raspustiti i ukoliko se u zakonskom roku ne donese Prostorni plan – načelno je objasnila zakonske odredbe Marina Horvat Pavlic, pročelnica Stručne službe koja obavlja i poslove tajnice Županijske skupštine.

No župan Koren istaknuo je kako postoji mogućnost da se pokrene postupak i za njegovu smjenu. To bi se moglo dogoditi ukoliko apsolutna većina u Skupštini izglasa raspisivanje referenduma o razrješenju župana i njegovih zamjenika. Čelnici SDP-a uzvratili su kako ne misle pokretati postupak županova opoziva. Barem zasad.

Nova predsjednica

– Odluku o raspisivanju referenduma mora donijeti apsolutna većina vijećnika. Župana bi se lokalnim referendumom moglo smijeniti kada bi mu nepovjerenje iskazala većina birača uz uvjet da je na referendum izašla većina ukupnog broja birača s područja županije – istaknula je Marina Horvat Pavlic.

Na prošlotjednoj ’prevratničkoj’ Županijskoj skupštini SDP-ova većina smijenila je predsjednika Skupštine Damira Felaka (HDZ) i na njegovo mjesto postavila Milicu Fuček (SDP). Novi potpredsjednici Županijske skupštine su Vlado Miklobušec (HDSS) i Slavko Konfic (HSU). (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.