Šestak, Marinac i Šket oslobođeni krivnje za kredit

KOPRIVNICA – Bivši čelnici Podravke Zdravko Šestak i Darko Marinac te bivši stečajni upravitelj Tvornice obuće Sloga Darko Šket nisu krivi za štetu od pet milijuna kuna koju je pretrpjela Podravka zbog kredita kojegi je odobren obućarskoj tvrki, a bez dostatnih sredstava osiguranja, odlučila je sutkinja Općinskog suda u Koprivnici Vesna Piškorec Kuzmić.
– S obzirom da sud nije našao dokazanim da bi optuženici počinili svojim radnjama bitna obilježja kaznenog djela, sud ih je oslobodio optužbe, rekla je V. Piškorec Kuzmić.

Sutkinja je uputila Podravku da svoja potraživanja namiri u parničnom postupku, a nezadovoljne ovom presudom da podnesu žalbu. Upravo je to u svom komentaru najavila v.d. općinska državna odvjetnica u Koprivnici Sunčica Dolenec Kovačić.

Branitelj optuženih Krunoslav Kuništić je rekao da su očekivali oslobađajuću presudu, jer u realizaciju kredita nisu ulazili s kriminalnim namjerama, pa nisu ni počinili kazneno djelo.
– Ono što je najbitnije, a što je i istaknuto i kod obrazlaganja presude, za ocjenu je li nekakvom poslovnom odlukom počinjeno i kazneno djelo bitne su on okolnosti koje su postojale u trenutku donošenja odluke, a nikako ne one koje su naknadno nastupile ili nastale, objasnio je K. Kunštić.

Iako oslobođen optužbe Zdravko Šestak se nakon izricanja presude osjećao jadno. Podsjetivši da je on potpisao samo pismo namjere, čime nije nikome nanio štetu, osvrnuo se i na kompaniju s čije je čelne pozicije završio u istražnom pritvoru u Remtincu.
– Firma u kojoj sam bio na vrhu pokreće imovinske zahtjeve ko’ na traci. Za što? Za potpise pisma namjere. Potpisao sam ih preko 100 u životu. Ne razumijem zašto nisam dobio još 99 onda imovinskih zahtjeva. Ja sam čovjek s najviše optužnica u povijesti Podravke, s najviše gospodarskog kriminala. Mislite li da je tome tako zaista?, rekao je Z. Šestak.

Darko Marinac presudu nije komentirao, dok je Darko Šket izrazio zadovoljstvo uz opasku da ovo nije trebalo ni početi. Spomenimo i da će troškovi ovog postupka biti podmireni iz proračuna koprivničkog suda. (RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.