HDZ gura svoje: Bivšeg direktora Podravke za tajnika škole

Prosvjetna politika – Natječaj za tajnika zavadio školski odbor – U Srednjoj gospodarskoj školi Križevci dvaput je poništen natječaj za mjesto tajnika, za koje se javio i Franjo Cirkvenec, koji je iz Podravke uzeo otpremninu

Nakon slučaja Jug u koprivničkoj Srednjoj školi i slučaja Tandara u križevačkom Učeničkom domu, čini se da je na pomolu novi igrokaz oko zapošljavanja, u političkoj režiji vladajućih u Koprivničko-križevačkoj županiji. Na natječaj za mjesto tajnika Srednje gospodarske škole u Križevcima, raspisan u prosincu, javio se, među 40-ak kandidata, i Franjo Cirkvenec, bivši direktor u Podravki.

Stranačke igre

Neki od članova Školskog odbora tu su pojavu odmah povezali s političkim bojama, jer je Cirkvenec aktivni HDZ-ovac, pa su prijedlog (koji je, navodno dao ravnatelj škole Josip Bošnjak, od kojeg nismo dobili potvrdu jer je jučer bio nedostupan) odbacili, a natječaj je poništen te raspisan novi.

– Odvija se igra među članovima ŠO koji su inače HSS-ovci i HDZ-ovci – napominje članica, odlično upućena u razvoj situacije koji je kulminirao prekjučer na sjednici, kad opet nije donesena odluka o zapošljavanju. Napominje da na sjednici 17. ožujka nisu došla dva člana ŠO iz HDZ-a, a u utorak nedolaskom su im “vratili” dva iz HSS-a, što se pripisuje namjeri da opstruiraju rad ŠO i onemoguće odlučivanje za koje je potrebno 5 članova ZA. Upravo u tome, drži, vidi i utjecaj županijske vlasti, od svibnja 2009.

– Tada je jedan član ŠO dao ostavku, a do danas županija kao osnivač nije potvrdila njegovu zamjenu, te uz to nije potvrdila ni člana iz redova roditelja izabranog u rujnu 2010., pa sad imamo 7 umjesto 9 članova – otkriva članica, anonimno, no svjesna da će biti brzo “raskrinkana”. Kaže da je novi natječaj za tajnika zakuhao političke strasti, jer se uz Cirkvenca javio još jedan kandidat koji je, kao i on, bio hrvatski branitelj i po tome ima prednost pri zapošljavanju. Odonda, nastavlja, HDZ i HSS spočitavaju jedni drugima da guraju “svoje” ljude u ustanovama.

– No, najveći je problem što županija nepotvrđivanjem članova ŠO blokira naš rad toliko da nas želi raspustiti i postaviti nove ljude koji će provesti političku volju. Žalili smo se zato i prosvjetnoj inspekciji – odlučna je ona.

Mladen Antolić, županijski pročelnik za prosvjetu, nastojeći biti pomirljiv, kaže da Odbor savršeno funkcionira i sa 5 članova, te da je imenovanje procedura, o čemu odlučuje Županijska skupština. Na pitanje zašto to nije učinila dvije godine, replicirao je da i sad ŠO ima kvorum, i da je hitnost nužna tek kad on izostane.

Ne znam što se zbiva

Sam Cirkvenec, oko kojega se lome koplja, kaže nam da je čuo da je natječaj poništen i dodaje da ne vidi nikakvu političku pozadinu.

– Kao nezaposleni javljam se na natječaje u okolici Koprivnice, i ne znam što se zbiva u toj školi – rekao je kratko tvrdeći da se nije javio na ponovljeni natječaj za tajnika u križevačkoj školi.

 

Bio glavni za politička uhlebljenja u Podravki

Ako se ikoga može nazvati stranačkim zaslužnikom u Koprivničko-križevačkoj županiji, onda je to Franjo Cirkvenec. Taj HDZ-ov prvoborac, među ostalime, bio je delegiran da štiti interese države (čitaj: stranke) u Podravki kao član Nadzornoga odbora, ali je u toj prehrambenoj kompaniji imao i sasvim pragmatičnu ulogu. Kao višegodišnji šef kadrovskih pitanja bio je zadužen za zapošljavanje stranačkih kadrova. Legenda kaže kako je otprilike jednom mjesečno iz lokalne središnjice HDZ-a na stol dobio popis ljudi koje treba “uhljebiti”. (VL)

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.