Tehnička zbirka u zgradi gdje je radio i prvi hrvatski pilot

Pomaci u uređenju bivše munjare u Križevcima – Davna ideja pokojnog električara Antuna Prožeka za uređenjem svojevrsnog muzeja, uoči 100 godina Munjare, polako zaživljava

Iz Tehničkog su muzeja u Budimpešti u zgradu nekadašnje munjare u Križevcima dopremljeni generator, mutator i još sedam uređaja, kakvi su prije jednog stoljeća služili proizvodnji struje. Posuđeni su za tehničku zbirku, predviđenu u zgradi iz koje je 1912., njenom izgradnjom, počela elektrifikacija Križevaca. Buduća zbirka, koja bi, prema riječima ravnatelja Gradskog muzeja prof. Zorana Homena, uz onu Teslinu u Smiljanu bila jedna od rijetkih u Hrvatskoj posvećena najranijoj epohi razvoja električne energije.

Imat će postav uređaja, ali i fotografija i brojnih dokumenata kao svjedočanstvo gradske “elektro-prošlosti”. Gradska je uprava za dopremanje i osiguranje eksponata iz Budimpešte izdvojila oko 15.000 kuna, a za cijeli projekt zbirke u Munjari treba barem pola milijuna kuna, reći će Homen, ističući u tome i zalaganje bivšeg direktora HEP-a Bjelovar, Križevčanina Josipa Trbusa, i Šibenčanina Ante Seksa. Ideja o svojevrsnom tehničkom muzeju potječe inače od pokojnog električara Antuna Prožeka. U Munjari je svojedobno strojar bio i Dragutin Novak, prvi hrvatski pilot. (VL)

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.