Učenici na Lidranu nadmašili sami sebe u glumi, pisanju, recitiranju

Lidrano 2011: U koprivničkom Domoljubu osnovci i srednjoškolci borili se za državnu smotru. Emu Bovary u 21. stoljeću skinuli Koprivničanci, Novigraci govorili o Facebooku, a narječjem nasmijali Molvarci

– Tekst je kao otisak prsta, za svakog je poseban. Svi mogu pisati o nekoj temi, no samo rijetki svoje djelo znaju uzdići na razinu literarnog uratka. Kao kad se juhi doda začin koji ju čini posebnom – rekla je književnica Božica Jelušić, na Županijskom susretu Lidrano 2011, održanom jučer u koprivničkom Domoljubu.

Suze i smijeh

Na pozornici su se redali osnovnoškolci i srednjoškolci, čitali su svoje radove, recitirali, igrali prave male predstave, plakali, tugovali, polemizirali, smijali se i tako dva sata zabavljali mnogobrojnu publiku.
Žiriju je od jake konkurencije bilo teško izabrati najbolje, koji će sudjelovati na državnoj smotri.
Nastupom su oduševili mali Molvarci, s predstavom Igramo se mora.

Svojim su narječjem dobro nasmijali publiku, a ujedno su pozivali na mir, igru i ljubav pa su svojom simpatičnošću i glumačkim talentom, odabrani kao jedni od pobjednika. Dalje ide i dramsko-recitatorska grupa iz OŠ Blaža Mađera u Novigradu Podravskom, s Pričom o prijateljstvu, ljubavi i svemogućem fejsu.
– Tekst smo napisali sami, a željeli smo problematizirati internet stranicu Facebook te istaknuti njegove dobre i loše strane – kazao je Leon Jakopović, za kojim na predstavi cure uzdišu i komentiraju mu slike na fejsu.

Od srednjoškolaca, na smotru idu polaznici Gimnazije Fran Galović iz Koprivnice, odličnim tekstom Katarine Rodek – Ema Bovary u 21. stoljeću. Iako nisu odabrani među najbolje, publiku su raznježile dvije mačke Nikolina Pobi i Mihael Vugrin iz koprivničke OŠ Braće Radić. Pričom Mačja posla vješto su prikazali zavođenje mačaka. U pojedinačnim nastupima, pobjedu je odnio prvašić Luka Jakopec, također iz škole Braće Radić, s recitacijom pjesme Junak. Publiku je nasmijao predstavljajući sebe kao junaka koji se ne boji ničega, osim mame, tate, mačka. Iz koprivničke gimnazije F. Galović, najbolja je bila Ema Ormanec s pjesmom Frana Galovića, Pod breskvami.

Priče i novinarstvo

U kategoriji literarnih radova, predložena je Moja priča, Eme Husinec iz OŠ Ljudevita Modeca Križevci, Noć od papira, Martine Čavlović iz OŠ I. L. Croata Kalinovac i Mojemu anđeleku, Jelene Vujković iz OŠ Molve. Odabran je tekst Stranac ili prijatelj. Ti biraš, Maše Virag iz Gimnazije F. Galović i Vreme, Katarine Janči iz strukovne škole Đurđevac.

Najbolji su novinarski radovi Dabar Luke Šantića iz OŠ Petar Orehovec, Lipa Matije Jagara iz OŠ B. Mađer iz N. Podravskog i Žućo Mirne Vergent iz koprivničke gimnazije. Najbolji je školski list Klinček, OŠ Sv. Petar Orehovec, Izvor, OŠ Lj. Modec Križevci i Franzine Gimnazije F. Galović. Tu je i radioemisija Juha od bundeve OŠ Kloštar Podravski i dokumentarni film OŠ F. V. Šignjara u Virju. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.