Križevački učenici u posjetu Pečuhu

Od petka, 11. veljače, do utorka, 15. veljače petneastoro učenika i učenica Srednje gospodarske škole Križevci u pratnji prof. Zorana Vrhovca i trinaestoro učenica Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, u pratnji prof. Ivana Peklića, boravilo je u posjetu Hrvatskoj gimnaziji Miroslava Krleže u Pečuhu. Posjet se odvijao u sklopu P2P Heritage projekta Ljudi ljudima koji se financira sredstvima iz pretpristupnih fondova Europske unije.

Nakon dolaska u Pečuh i pozdravnog govora ravnatelja Hrvatske gimnazije g. Gabora Győrvárija, učenici su obišli prostore Hrvatske gimnazije, inače jedne od najboljih škola ne samo u Pečuhu, već i u Mađarskoj te prostore Učeničkog doma, u kojem su i sami bili smješteni tijekom svog boravka u Pečuhu. Nakon okrijepe i poslijepodnevnog odmora večer je bila namjenjena druženju s mađarskim vršnjacima koji su imali svečanost predaje maturalnih vrpci i maturalni bal, koji je potrajao od dugo u noć.

Subota prijepodne bila je rezervirana za upoznavanje Pečuha. Nakon razgleda starokršćanskih grobnica, koje su od 2000. g. uvrštene na UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine, posjetili smo Hrvatski klub “August Šenoa” te u nastavku razgledali ostale Pečuške znamenitosti: katedralu s četiri tornja, muzej Zsolnay, đamiju, trg Széchenyi… Poslijepodne je provedeno uz lekcije u prošlosti Pečuha te upoznavanje osnova mađarskog jezika.

Nedeljno jutro također je započeto radno. Nakon predavanja o vezama između hrvatskih i mađarskih Hrvata uslijedile su nove, vrlo zanimljive lekcije mađarskog. Nama toliko neobičan jezik, zapravo i nije bio tako strašan za učenje, pa smo svi vrlo brzo naučili nekoliko osnovih riječi i izraza. Nakon ručka održavane su probe za zajedničku predstavu hrvatskih i mađarskih učenika, predviđenu za ponedjeljak navečer.

U ponedjeljak prijepodne održani su međunarodni sportski susreti hrvatskih i mađarskih učenika (u kojima su naravno uvijek pobijeđivali Hrvati), a u ranijim poslijepodnevnim satima otišli smo u kraći posjet obližnjem mjestu Szentlőrinc i obišli tamošnju poljoprivrednu školu. Vrhunac boravka bio je u ponedjeljak navečer kada je održana zajednička priredba učenika dviju križevačkih škola i učenika Hrvatske gimnazije u Pečuhu, kojoj je prisustvovala i generalna hrvatska konzulica u Pečuhu, gđa. Ljiljana Pancirov. Priredba je završila zajedničkom izvedbom mađarske narodne pjesme Viragom, viragom te pjesme Moja domovina.

Nakon prekrasnog višednevnog boravka u Mađarskoj svi s nestrpljenjem očekujemo uzvratni posjet učenika i profesora Hrvatske gimnazije Križevcima, koji je predviđen za mjesec travanj.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.