Vincekovo pri ‘Lipi’

U vrlo ugodnoj atmosferi prošli je petak u prostorijama Gornjogradskog kulturnog i dobrotvornog društva “Lipa” Križevci održana spelancija Vincekova po Križevačkim štatutima. Ta tradicionalna manifestacija obilježavanja početka buđenja trseka u “Lipi” je već ustaljena praksa njegovanja narodnih običaja potkalničkog Prigorja, ali i starosjedilaca križevačkoga Gornjega grada.

Vincekovo se obilježava 22. siječnja kad se odlazi u vinograd s društvom i prijateljima da bi se orezale tri grančice loze i zazvao Božji blagoslov za dobar urod tekuće godine. Grančice se unesu u klijet, stave u vodu i pričeka se neko vrijeme da bi pokazale kako će potjerati i time nagovijestile uspješnost vegetacije.


Kao domaćica i predsjednica Društva, nazočne je pozdravila Branka Gold, a posebno delegaciju vinogradara i vinara “Bilikum” iz Križevaca, na čelu s predsjednikom Josipom Trbusom. Zatim je zamolila društvo da prema regulama Križevačkih štatuta izabere peharnika, zvonara/mežnara i popevače, a tamburaše je predvodio Josip Šatrak sa svojim sastavom.

 

Uz cifraste govorancije i pjesmu, spelanciju su izveli Josip trbus kao peharnik, Ivan Tomić kao domaćin, Joža Petrić kao zvonar/mežnar i Ottone Novosel s društvom kao popevači. Trsek ukrašen kobasicama zalit je domaćim vinom, grančice su odrezane i stavljene u peharec s vodom, a druženje je nastavljeno uz zvuke tambura i pjesmu.

Za obilnu gurmansku ponudu domaćih specijaliteta pobrinule su se gornjogradske gospođe, ali i gošće iz Doljnje varoši, te još jednom potvrdile da je ljubav i prijateljstvo najveća vrlina našega življenja, a stari običaji ono što nas veže i spaja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.