Pripreme za važnu državnu maturu ne nudi nitko od Koprivničanaca

KOPRIVNICA Nije im palo na pamet? Maturanti na pripreme moraju u Zagreb i Križevce. U srednjim školama pripreme će raditi Tvrtka Jajić-Consulting iz Bjelovara, a u Koprivnici svoj ured otvara i bjelovarski Presto centar. Cijene ovise o predmetu i razini

Vrijeme državne mature sve je bliže, a koprivnički maturanti nemaju kamo na pripreme. U Gimnaziji Frana Galovića i Srednjoj školi održavaju se (tek) dodatni sati iz najtraženijih predmeta – hrvatskog, matematike i engleskog i njemačkog jezika.

Najpovoljnije – u Križevcima

U Pučkom otvorenom učilištu priprema kao ni lani nema jer, kažu, nije bilo dovoljno zainteresiranih.

I dok Koprivničanci ne reagiraju, maturante dolaze pripremati Bjelovarčani. Tvrtka Jajić-Consulting iz Bjelovara, pripreme će obavljati od veljače u koprivničkim školama.
– Odradit ćemo 42 sata za svaki predmet. Cijena je oko 700 kuna po predmetu za višu razinu te 550 kuna za nižu. Predavat će profesori iz Bjelovara – kaže Tihomir Jajić, direktor tvrtke.

Bjelovarski Presto centar u Koprivnici otvara i svoj ured.
– U planu su nam skraćene pripreme, no ne znam kad ćemo točno početi – kaže Alen Kaminski iz Presta.

Najveći je odziv koprivničkih maturanata na pripremama u zagrebačkoj tvrtki Trinom.
– Pripreme 65 sati za osnovne predmete su 800 kuna po predmetu za nižu razinu, za višu od 1000 do 1300 kuna. Imamo mnogo polaznika iz Koprivnice – kažu iz Trinoma.

Pripreme za tri predmeta više razine stajale bi više od 3500 kuna pa se dio Koprivničanaca odlučio na pripreme u Križevcima, gdje je najpovoljnije.
– U suradnji s POU organiziramo pripreme po cijeni od 600 kuna za 50 sati hrvatskog i matematike. Za esej iz hrvatskog cijena je 250 kuna, a za engleski 420 kuna – kaže Mario Rajn iz udruge P.O.I.N.T. u Križevcima.

Kriv je sustav

Zašto nakon četverogodišnjeg školovanja učenicima uopće i trebaju pripreme? Branka Maljak, prof. hrvatskoga u Srednjoj školi, kaže da obrazovna jezgra nije usklađena s državnom maturom jer nije bilo vremena za pravu prilagodbu. – Sustav je takav da se više puta uči isto. Djeca moraju izvaditi ladice koje su pospremili – tvrdi Vjekoslav Robotić, ravnatelj gimnazije. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.