Survao se zid na mjestu starih bedema, srećom nitko nije stradao

Križevačka vrata – Cigle na ulazu u Gornji grad nisu izdržale. Na Badnjak su Križevčane iznenadile cigle na raskrižju kod tzv. Šaška. Zid koji je star 150 godina morat će se hitno sanirati

Uzrok urušavanja dijela ciglenog zida na mjestu nekadašnjih sjevernih križevačkih vrata – nagađa se – su vlaga i starost cigli, no jedno je sigurno, za Badnjak se zid urušio sam, potvrđeno je iz gradskog Ureda za stambeno-komunalne djelatnosti. U petak se, naime, na pločnik survalo stotine cigli, čime je pješacima onemogućen prolaz na ulazu u Gornji grad. Kako su ondje nekad bili gradski bedemi te povijesni most između dva dijela grada, pitanje je kako će se i kada sanirati. Iz Grada odgovaraju da će se ukloniti srušeno te napraviti zaštita kako bi se spriječilo novo urušavanje.

– U tijeku su konzultacije s Konzervatorskim odjelom u Bjelovaru, s kojim će se odlučiti o daljnjim aktivnostima – rečeno je iz Ureda, uz napomenu da će Grad sanirati zid, no cijena je nepoznata dok se ne nabavi dokumentacija i sredi način saniranja.

Zid od 60-ak metara datira iz polovice 19. stoljeća i zacijelo je podignut, kaže ravnatelj Gradskog muzeja prof. Zoran Homen, da se pokrije ruglo od srušenih bedema i vrata, koja su izgledala kao Kamenita vrata u Zagrebu. Ondje još na rubovima, kaže, ima vrijednih detalja poput stupova starih nekoliko stoljeća.

– Sada je prilika da se to obnovi, ali ima u gradu još takvih starih zidova koji prijete prolaznicima – upozorava Homen. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.