Mons. Ptiček: ‘Pustiti Božjoj volji odluku oko proglašenja Kranjčića blaženim i svetim’

U Maloj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima u subotu 4. prosinca 2010. je održan 2. susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ za žanrove: poezija, kratke priča, monodrama, putopis i esej. Autorima najuspjelijih radova, od prijavljenih 118 pjesama, 33 kratke priče, 5 monodrama, 6 putopisa i 9 eseja, dodijeljene su nagrade, a predstavljen je i zbornik sa širim izborom radova „Na putu do Neba“. Odabrane radove su interpretirali glumci Renata Sabljak i Adam Končić koji su i zapjevali, a u glazbenom je dijelu programa nastupio i VS „Allegro“. Kroz program je vodila Tanja Baran.

Prva nagrada za poeziju dodijeljena je Božidaru Brezinščaku Bagoli za pjesmu „Podmilačje“, druga nagrada Ani Krnjus za pjesmu „Hodočašće sv. Luciji“, a treća nagrada Slavku Vranjkoviću za pjesmu „Na putu do Neba“. Novčane nagrade uime Grada Križevaca autorima je uručio križevački gradonačelnik Branko Hrg.
U žanru kratke priče prva nagrada pripala je Mirku Ivanjeku za priču „Čardak ni na nebu ni na zemlji“, druga nagrada Stjepanu Svedroviću za „Mozaik blaženog Alojzija“, a treća nagrada Petru Babiću za priču „Ja, Marko Krizin, Hrvat iz zagrebačke dijeceze…“ Novčane nagrade uime pokrovitelja te nagrade Glasa Koncila uručio je glavni urednik Ivan Miklenić.

U žanru monodrame dodijeljena je samo prva nagrada, i to Tomislavu Šovagoviću za monodramu „Dnevnik zaljubljenog u vjeru“. Njemu je nagradu uime križevačke župe sv. Ane uručio župnik Krešimir Žinić.
Prva nagrada za putopis pripala je Veri Grgac za putopis „Naša bistrička hodočašća“, druga nagrada Stjepanu Tomiću za „Od Djevice do Trojice“, a treća nagrada Zdenki Maltar za putopis „Tragovima križonoše bl. Alojzija Stepinca“. Nagrađenima je novčane nagrade uime Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke uručio direktora Radija Marija Bistrica Zvonko Franc.

U žanru eseja prva je nagrada dodijeljena Josipu Sanku Rabaru za esej „Vjera i mistika“, druga nagrada Davoru Šalatu za esej „Odsutnost i prisutnost“, a treća nagrada Tomislavu Šovagoviću za esej „Benediktinke neugasloga sjaja“. Njima je novčane nagrade uime križevačke župe BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina dodijelio župnik Ivan Novak. Svi su nagrađeni autori, kojih se ove godine prijavilo čak 64 iz svih krajeva Lijepe naše te Bosne i Hercegovine, dobili i dodatni dar, izdanja organizatora natječaja i susreta Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te vrijedna izdanja Kršćanske sadašnjosti.

Književnom susretu prethodilo je predstavljanje zbornika „Na putu do Neba“ u velikoj vijećnici Grada Križevaca gdje je stručnu recenziju iznio dr. Lončarević. Nakon toga je mons. Stjepan Ptiček, generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije u župnoj crkvi sv. Ane predvodio spomen misno slavlje za križevačkoga župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića, dan uoči 92. godišnjice Kranjčićeva rođenja po kojemu susret i nosi ime jer je još u bogoslovskoj dobi pisao i objavljivao poeziju, kratke priče i teološke meditacije. Nakon uvodnoga pozdrava domaćina župnika Žinića mons. Ptiček je tijekom mise rekao da treba pustiti Božjoj volji odluku oko službenoga proglašenja dobrotvora i pjesnika Kranjčića blaženim i svetim, a autorima je zaželio daljnja dobra književna nadahnuća inspirirana Božjom riječi. Misno slavlje u kojem je koncelebriralo sedam svećenika glazbeno je obogatio Zbor mladih križevačkih župa.

Vezano

Komentari su zatvoreni.