Križevci-U gradskoj blagajni manjak 1,5 milijuna kuna

Grad Križevci planirani proračun u prvih šest mjeseci punio je lošije od predviđenog te je gradska blagajna popunjena samo 34 posto od planiranih 64,5 milijuna kuna. Ostvareno je ukupno 22,6 milijuna kuna, dok su rashodi i izdaci iznosili oko 24,2 milijuna kuna, što znači da je u proračunu 1,5 milijuna kuna manjka.
Najmanje novca stiglo je iz državnog proračuna za građevinske radove i to na sanacije sakralnih objekata i radova na školskim objektima. Od očekivanih 9,5 milijuna Grad je dosad dobio tek 915 tisuća kuna.
Ipak, u gradskoj vlasti još uvijek se ne zabrinjavaju. U posljednje tri, četiri godine ostvarenje proračuna u prvih šest mjeseci je od 33 do 36 posto. Ove je godine to ostvareno s 34 posto.

Iznajmljivanjem do spasa

Nedavno su raspisani natječaji za davanje u zajam nekoliko gradskih stanova, što je po mnogima jedan od jednostavnijih načina prikupljanja sredstva. Do 2. studenog traje natječaj za tri stana, dva u Grdenićevoj ulici od 70 i 79 četvornih metara te jedan stan od gotovo 93 četvorna metra u Ulici Matije Gupca. Cijene prva dva gotovo su identične te je za dvoetažni, trosobni stan od 70 kvadarata potrebno izdvojiti 1162 kune, dok je za dvoetažni, četverosobni stan potrebno izdvojiti oko 150 kuna više. Stan u Gupčevoj ulici najveći je, a time i najskuplji, pa je za njegov najam potrebno izdvojiti 1536 kuna.

Prodaja bolja od iznajmljivanja

Kako će tek nakon zatvaranja natječaja mjerodavni u gradskoj upravi vidjeti koliko je zainteresiranih te hoće li sve stanove uspjeti iznajmiti, još se ne zna koliki će prihodi od ove stavke biti u proračun. Ipak, jednostavnom matematikom može se doći do brojke od oko 48 tisuća kuna godišnje najamnine koja otprilike iznosi 0.06 posto od ukupnog gradskog proračuna te je tek nešto više od iznosa koji gradski oci namjeravaju skupiti naplatom raznih kazni.
Prihodi od poreza i imovine ostvareni su s 40 posto dok je svega tri posto od planiranog iznosa od 2,3 milijuna kuna ostvareno od prodaje građevinskog zemljišta. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.