Novi hidroblok će napajati i magistralac do Lepavine

KRIŽEVCI – Pored već izgrađenog vodospremnika, u križevačkom prigradskom naselju Bukovju traje izgradnja hidrobloka, investicije u vodoopskrbu vrijedne milijun i 450 tisuća kuna. Kako napreduju radovi za obilaska su se uvjerili gradonačelnik Branko Hrg i direktor Komunalnog poduzeća Goran Gregurek.
– Hidroblok Bukovje je zapravo jedno čvorište gdje se susreće pet cjevovoda. Prvi, koji vodi od vocrpilišta Trstenik, glavni magistralni cjevovod od vodospreme Bukovje prema Lepavini, zatim glavni cjevovod koji vodi prema Đurđicu, dalje će ići prema Tremi i vodospremi Trema itd., i koji će opskrbljivati naselja Gračina, Gornji Cubinec i Bukovje. Znači, to je jedno čvorište, jedan vrlo složeni hidraulički objekt, pojasnio je svrhu uređaja direktor Gregurek.

Nakon što hidroblok bude izgrađen, a direktor Komunalnog Gregurek nada se da će to biti do kraja godine, preko njega će se moći puniti već izgrađeni magistralni cjevovodi prema Đurđicu, Bukovju i Lepavini.
– Znači, sada imamo prazne cjevovode, s obzirom da su položeni prije nego je zapravo napravljen taj hidroblok, koji se i dosta dugo projektirao. To je presložen objekt koji je trebalo muldisciplinarno rješavati jer nam je vezan za cijeli nadzorno-upravljački sustav i hidrauličko-matematički model cijelog našeg distribucijskog sustava, kaže G. Gregurek.

Gradnju hidrobloka na javnom je natječaju dobila karlovačka tvrtka Hidring, a cjelokupno ulaganje se financira iz proračuna Hrvatskih voda. (RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.