Knjižnica ukinula oprost zakasnine i besplatno učlanjenje

NEMA VIŠE ČEKANJA Zbog recesije, ali i želje da korisnici budu savjesniji, križevačka ustanova više ne tolerira duga kašnjenja. Besplatno učlanjenje vrijedi samo za đake prvake i invalide.

Tijekom ovogodišnjeg obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, od 15. listopada do 15. studenoga, u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima svi će korisnici, do jednoga, morati platiti zakasninu za djela koja kod sebe predugo drže. Odluka je to uprave ustanove, potaknuta i recesijskom godinom, ali više i apeliranjem na savjest “zaboravnih” čitača, koji su, kad su i shvatili da im je odavno prošao rok za vraćanje posuđenog, namjerno čekali ovaj mjesec kako bi prošli bez kazne.

 

– Bilo je nepravedno i prema članovima koji uredno plaćaju i na vrijeme vraćaju knjige što su se neki oslobodili zakasnine, a problem je i što se nije vraćala stručna, rijetka građa. Nema više ni prigodnog besplatnog učlanjenja u knjižnicu, no ono vrijedi za učenike 1. razreda osnovnih škola, kao i za osobe s invaliditetom i posebnim potrebama – kaže ravnateljica Marjana Janeš-Žulj. Ističe da su u “utjerivanju” dugova slali i odvjetničke opomene, da bi i tako zaplašili “nevratiše”, a učinkovito je bilo i njihovo pronalaženje po gradu. Neslužbeno doznajemo da su pojedinci znali dugovati i više stotina kuna. Knjižnica, koja je ovih dana dobila od Ministarstva kulture donaciju stručnih publikacija, do kraja Mjeseca hrvatske knjige priređuje akciju “čitanja pod krošnjama”, izložbu o prirodi, te promocije triju knjiga domaćih autora. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.