Pšenice više nemaju ni za Božić, a osiguranje im se još ne javlja

ODŠTETA: OGORČENI NA POSTUPANJE Čedomir i Anka Rakić iz Vojakovca kod Križevaca nikako ne mogu dobiti odštetu zbog uništenih usjeva. HOK osiguranje kaže da je zahtjev u obradi

– Dođem ja gore kombajnirati, a kad ono pola nema, sve pojedeno – prisjeća se Anka Rakić iz Vojakovca kod Križevaca 2. lipnja, kada je u polju vidjela pšenicu koju su poharale divlje svinje. Ona i suprug Čedomir sumnjaju da im osiguranje neće podmiriti štetu.

– HOK-u (Hrvatskoj osiguravajućoj kući) podnijeli smo odštetni zahtjev, i lani se dogodilo isto, odbili su odštetu – navodi Anka, pokazujući dopis iz 2009. po kojem HOK “ne može utvrditi uzročno-posljedičnu vezu, tj. odgovornost osiguranika, ni visinu štete”.

– Ove godine smo slali zahtjev, odgovorili su u srpnju da su ga primili, nisu ništa poduzeli. Mi smo s tog polja od ral i pol pšenicu davali u mlin za stočnu hranu i novac, a već drugu godinu zbog veprova nemamo ništa, ni za Božić posaditi – tvrdi Anka, a Čedomir dodaje da se, nakon što je cijeli život bio raketar u protugradnoj obrani, nije nadao da se ne može obraniti od divljači. Zvali su i lovačko društvo koje upravlja lovištem blizu polja. Mirko Jačmenjak iz LD Sveti Hubert Križevci bio je na procjeni štete.

– Lovačko društvo je odgovorno za štete koje divljač iz lovišta kojim upravlja društvo počini, a odštetu isplaćuje HOK, kojemu plaćamo premiju od 117.000 kuna – kaže Jačmenjak. Iz HOK-a odgovaraju da je odštetni zahtjev iz 2009. uklonjen na osnovi Zakona o lovstvu, dok je zahtjev iz 2010. u obradi. – Obavijest o odluci bit će pravodobno dostavljena g. Rakiću – kaže Elvis Bolanča iz HOK-a, podsjećajući da su korisnici zemljišta u takvim slučajevima dužni obavijestiti lovoovlaštenika. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.