Stipendije za 65 učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja

KRIŽEVCI – Treću godinu za redom partneri, tri grada i tvrtke Koprivničko-križevačke županije udružuju kune s Ministarstvom gospodarstva kako bi pomogli školovanje mladih za obrtnička zanimanja koja nedostaju na tržištu rada. Svečano potpisivanje ugovora kojima je zajamčeno 700 kuna mjesečne stipendije za 65 učenika deficitarnih zanimanja, no isto tako i radno mjesto nakon školovanja, održano je u Križevcima, a u prepunoj Gradskoj vijećnici osim učenika i roditelja okupili su se čelnici gradova i Županije, tvrtki i strukovnih škola, županijske Obrtničke i Gospodarske komore, te Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva gospodarstva. Sve zajedno na početke projekta stipendiranja podsjetila je stručna suradnica za obrazovanje u Obrtničkoj komori Melita Ivančić.

 

– Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije na prijedlog tvrtke Radnik i Srednje škole Ivan Seljanec iz Križevaca 2008. godine započela je stipendiranje učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja. Ovu inicijativu na samom početku značajno je podržao Hrvatski zavod za zapošljavanje, čije smo podatke, uz one koji su se iskristalizirali na našim cehovima i sekcijama, koristili za utvrđivanje deficitarnih zanimanja, navela je M. Ivančić.

U školskoj godinu koja traje za stipendije je osigurano više od 500 tisuća kuna, od čega je 214 tisuća osiguralo Ministarstvo gospodarstva.
– Tih 214 tisuća kuna je pojedinačno najveći iznos koji je dobila bilo koja županijska obrtnička komora u RH. Tome je tako zato što je ovdje u Koprivničko-križevačkoj županiji na ovom projektu, ali ja ću reći, i tome je stvarno tako, i na mnogim drugim projektima, uspostavljena ta jedna suradnja i partnerstvo bez kojeg nema iskoraka u budućnost, naglasila je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tihana Kraljić.

Drugu polovicu stipendije osiguravaju partneri, među kojima se ističe tvrtka Radnik s 37 ugovora, Grad Križevci stipendira 10 učenika, a Koprivnica i Đurđevac po pet. Novim ugovorima olakšat će se školovanje za zanimanja zidar, stolar, strojobravar, keramičar, tesar, monter suhe gradnje, soboslikar ličilac, autolimar, mesar, elektroničar-mehaničar te elektroinstalater. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.