Auto-Info: Maserati Coupe GranSport

Na testu smo imali ekskluzivni gran tourer (GT) model sa četiri sjedeća mjesta. Radi se o automobilu dizajniranom od strane Giorgetta Giugiara i proizvedenom u Maseratijevoj tvornici Viale Ciro Menotti u Modeni (Italija). Maserati GranSport modificirana je verzija modela Coupe i Spyder. Prvi put predstavljen je 2004. godine na ženevskom salonu automobila. Ovaj je automobil aerodinamičniji i brži od svojih originala. Niži je za 10mm, koristi Skyhook aktivni ovjes te Cambiocorsa mjenjač podešen za brze promjene prijenosa. Uz navedeno, i ispušni sustav daje bolji zvuk prilikom paljenja i motora i pritiska na papučicu gasa. Pet godina star Maserati GranSport neće vas prestrašiti kada ga vidite. Manjak oštrih linija na testiranom automobil znači i manje agresivan izgled, ali spoj velikih ravnih linija i zaobljenih ploha te klasičan dizajn čine ovaj superautomobil privlačnim svim uzrastima. Bez obzira iz kojeg ga kuta gledali, GranSport još uvijek izgleda privlačno.

GranSportova unutrašnjost odražava sportsku osobnost vozila, u smislu estetike i funkcionalnosti uz zadržavanje elegancije. Prvo što sam u interijeru primijetio su sportska školjkasta sjedala. Čim sam sjeo zagrlila su me tako da više nisam mogao iskliznuti iz njih. Sjedala garantiraju maksimalan kontakt vozača sa vozilom za odličnu kontrolu nad njim. Razvijena su u suradnji sa Maseratijevim test vozačem kako bi spojila sportske osobine sa  udobnošću za duga međugradska putovanja. To je i razlog zašto su grijana i el.podesiva u svim smjerovima. Svaki vozač koji ima prilike sjesti za upravljač GranSporta znati će cijeniti detaljnu izradu obruča. Upravljač je ergonomski oblikovan, presvučen kožom sa gornjim djelom obruča od karbona. Izvrsno leži u ruci i iz nje nikamo ne može “pobjeći”. Interijerom prevladava kvalitetna koža, karbon i isprepleteno “high-tech” platno. Na središnjem tunelu koji je obložen kožom i karbonom nalazi se ručna kočnica. Tu je i 12V utor, tipke za uključivanje/isključivanje svjetala za maglu te kontrolni prekidač Cabriocorsa mjenjača (izbor smjera kretanja – naprijed ili natrag) sa gumbom za automatski način prijenosa. Ukoliko se nađete na skliskom terenu, tu je i tipka za postavljanje stupnjeve prijenosa za “sklizak” način vožnje. Na djelu gdje očekujete mjenjač je praznina. Na donjem djelu središnje konzole nalaze se kontrole el.podizača stakala, tipke za pokretanje motora, paljenje svih pokazivača smjerova, gašenje/paljenje MSP sustava. MSP sustav u Maseratiju objedinjuje ABS, ASR, MSR i EBD. lspod tipke za pokretanje motora nalazi se SPORT gumb. Pritiskom na njega možete podesiti ovjes ovisno o podlozi – neutral ili sport. Ukoliko ga postavite na sport (svijetli lampica SPORT na upravljačkoj ploči), ovjes otvrdnjava čime onemogućuje ljuljanje karoserije i otvara se pregrada u ispušnom sustavu za još glasnije “režanje” motora. Na gornjem djelu konzole, koja je također obložena karbonom, nalazi se audio i klimatizacijski sustav. Kako sam već na početku testa napisao, ovo je gran tourer sa 2+2 raspodjelom sjedala. Straga ima mjesta za ugodno putovanje dviju odraslih osoba. Kako je treće mjesto izbačeno, niti osobe iznad prosječnog uzrasta neće osjetiti manjak prostora. Prtljažni prostor je solidan za ovakav automobil. Kapaciteta je 314 litara. Impresivno je kako se niti nakon pet godina korištenja ne vide niti najmanji tragovi istrošenosti interijera.

Ispod dugačkog poklopca motora skriva se snažni 4.2-litreni atmosferski V8 motor. Toliko je snažan da ga nismo mogli detaljno testirati na lokalnim cestama i autocestama, već smo za to morali otići u Mičevec, na AMC-ov Centar za sigurnu vožnju, ali o tome ću nešto kasnije… GranSport iz navedenog motora izvlači ravno 400 KS pri 7.000 okr/min sa 450 Nm okretnog momenta pri 4.500 okr/min. Zaista impresivne brojke. Ovaj model je do sada prešao 75.000 km, što je smiješno niska brojka za jedan V8 motor. Testirani model dostupan je isključivo sa 6-stupanskim elektro-hidrauličnim mjenjačem. Na tom se ručnom mjenjaču stupnjevi prijenosa mijenjaju pomoću poluga smještenih iza upravljača, što znatno poboljšava sportsku osobnost automobila. Iako se ovdje radi o ručnom mjenjaču, postoji tipka za automatski način prijenosa stupnjeva (na središnjem tunelu). Prilikom vožnje u automatskom načinu, možete i dalje mijenjati brzine pomoću poluga iza upravljača. To nam je dobro došlo prilikom vožnje na otvorenim cestama gdje smo imali upaljen automatski način prijenosa, ali smo sa lijevom ručicom mogli smanjili stupanj prijenosa za brzo pretjecanje. Zanimljivo je kako Cambiocorsa sustavu GranSportu na “sport načinu” omogućava čak 35% brže prijenose stupnjeva nego u običnom Coupeu. Vožnja testiranog Maseratija po hrvatskim prometnicama ne zamara. Izvrsna sjedala u kombinaciji sa odličnim podvozjem jamče udobnu vožnju, čak i po gradu, gdje su ceste znatno lošije. Štoviše, udobnost prilikom vožnje Zagrebom me čak i šokirala. Što se potrošnje tiče, GranSport je na testu pokazao prosječnu potrošnju od 18 litara na 100 km.

Kao što sam već ranije napisao, ovaj automobil nismo mogli u potpunosti testirati na javnim prometnicama. Tako se AMC Centar za sigurnu vožnju pokazao kao idealno mjesto za pravi “hard test” ovog superautomobila. Jurnjava zavojima i ravnicama u Centru za sigurnu vožnju rasplamsala je pravi duh Maseratija. Izvanredan ovjes, odličan motor i izvrsne vozne osobine osigurale su mi izvanrednu zabavu na stazi, a susjedima u okolici glasno “režanje motora” i škripanje guma. Maserati GranSport se u normalnim zavojima ponaša neutralno. Ide upravo tamo gdje si je vozač to zacrtao. Prilikom bržih ulazaka u zavoje osjeti se blago podupravljanje koje se, zahvaljujući snažnom motoru i stražnjem pogonu, može lako ispraviti kontroliranim pritiskom na papučicu gasa. Koliko je GranSport intuitivan automobil dokazuje činjenica kako svaki prosječan vozač već nakon dva odvožena kruga po AMC CSV može ovim automobilom driftati kroz zavoje bez straha od izlijetanja. Brza jurnjava zavojima i ravnicama CSV ne bi bila moguća bez odličnog mjenjača i odličnih kočnica koje GranSport svakako ima. Testirani Maserati sprint do 100 km/h obavlja za 4,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 290 km/h. No, tu ne staje priča. Nakon “milijun” odvoženih krugova, došao je red i na malo drugačiji test. Iako je špica ljetne sezone, zahvaljujući našem partneru AMC-u, imali smo priliku Maseratija isprobati i u drugačijim uvjetima. Kako izbjeći različite nepredvidive situacije, kako reagirati prilikom neočekivanog zanošenja stražnjeg kraja automobila te kako upravljati automobilom na najtežim (zimskim) uvjetima imali smo priliku testirati u AMC-ovom Centru za sigurnu vožnju. Nikada se ne zna što vas na može iznenaditi u prometu. Zbog toga je iskustvo koje nosimo iz AMC Centra za sigurnu vožnju vrlo korisno. Nismo samo mi nešto naučili, već smo imali i priliku vidjeti granice GranSportove elektronike. Primjera radi, u AMC Centru za sigurnu vožnju postoji, između ostalog, simulator zanošenja stražnjeg dijela automobila u zimskim uvjetima. Sa isključenim MSP sustavom morali smo reagirati iste sekunde kada je simulator zabacio stražnji dio automobila kako se ne bi okrenuli. Sa uključenim MPS sustavom imali smo čak jednu sekundu više na raspolaganju za isti manevar. Lijepo je to isprobati bez straha od posljedica. Više informacija o raznim treninzima u AMC Centru za sigurnu vožnju potražite na web stranci www.auto-amc.hr .

Nakon nekoliko stotina kilometara napravljenih na javnim prometnicama i nekoliko stotina krugova na AMC Centru za sigurnu vožnju mogu zaključiti kako je Maserati GranSport odličan i svestran superautomobil. Više na www.auto-info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.