Auto-Info: Mazda2 1.3 TE

Na ovom testu smo imali benzinsku inačicu atraktivne i vrlo popularne Mazde2. Već smo u prethodnom testu Mazde2 (dizel) napisali kako je ovaj model razvijen obrnutom filozofijom. Svaki nasljednik nekog modela u globalu je veći za par centimetara… To se kod Mazde nije dogodilo. Naime, prva generacija Mazde2 bila je čak 4 cm duža od aktualnog modela. Podsjetimo, aktualna druga generacija ovog gradskog automobila na tržište je stigla krajem 2007. godine. Od predstavljanja tržištu, dolaska u prodaju pa sve do danas ovaj se model ubraja među najskladnije modele u segmentu malih gradskih automobila. Iako je dizajn već par godina star, još uvijek djeluje mlađahno i pomalo agresivno, ali i dalje skladno. Kod nas ovaj je model dostupan u dvije karoserijske izvedbe, sa trojim i petorim vratima. Motorizaciju čine tri motora, dva benzinska obujma 1.3 i 1.5 te jedan dizelski obujma 1.4 litre. Mi smo na testu imali petovratnu izvedbu sa 1.3-litrenim benzincem.

Interijer Mazde2 također je skladan. Uz to, izrada je solidna, a korišteni su kvalitetni materijali odlične završne obrade koji sprječavaju bilo kakvo “crvkutanje” plastike. Vozačka pozicija je za svaku pohvalu, jedino nedostaje mogućnost podešavanja upravljača po dubini. Na središnjoj konzoli nema nepotrebnih tipki. Na vrhu je CD MP3 izmjenjivač sa malim ekranom u sredini, a ispod njega nalazi se vrlo jednostavna poluautomatska klima. Ergonomija ne može biti bolja. Svima koji vole agresivniju vožnju svidjet će se visoko postavljena ručica mjenjača. Ona je smještena odmah ispod komandi klima uređaja. Prostora u malom gradskom automobilu ima, pogotovo ako sjedite sprijeda. Straga ima mjesta, ali je taj prostor ograničen zbog dimenzija automobila – sve u skladu očekivanog. Dakle, straga smo uspjeli udobno smjestiti dvije odrasle osobe ili troje djece. Prtljažnik nudi prosječnih 250 litara kapaciteta koji se preklapanjem stražnje klupe može povećati na 787 litara. Moram napomenuti kako je pretinac za rukavice u najmanju ruku čudan (jedinstven). Čak i kada je zatvoren, otvori na vrhu dozvoljavaju vam ubacivanje stvari unutra?! Takvo rješenje niti jedan drugi proizvođač automobila nema. Opremljenost Mazde2 ovisi o paketu opreme. Kako je naša bila naoružana TE paketom, imali smo skoro sve. Električne podizače prednjih stakala, el. regulirane i sklopive retrovizore, poluautomatski klima uređaj, kožni upravljač sa komandama radija, ABS, EBA, EBD,…

Ispod poklopca motora bio je smješten početni benzinski motor iz ponude. Radi se o 1.3-litrenim benzinskom agregatu koji razvija 86 KS. S obzirom na malu masu vozila (1.030 kg), snagu i 122 Nm okretnog momenta, ovaj mališan solidno poteže. To znači da do 100 km/h stiže za 12,9 sekundi, što je sasvim dovoljno za “jurnjavu” kroz grad. Ukoliko motor držite preko 3.500 okr/min, možete i solidno prestizati. Ovaj agregat voli okretaje, stoga zaboravite brze vožnje na nižim okretajima. Sve to ne bi bilo tako jednostavno kada ovaj model ne bi imao tako dobar mjenjač. 5-stupanjski ručni mjenjač je brz i ne zapinje prilikom promjena stupnjeva prijenosa. Na otvorenim cestama željeli smo koji konj više, a na autocesti se maksimalnih 172 km/h pokazalo i više nego dovoljno. No, nije sve u brzini. Vozne osobine glavni su adut Mazde2. Karoserija je kruta i ovjes je odlično podešen. Bez obzira na režim vožnje, ovjes ne popušta. Čak i na gradskim prometnicama, neravnine ne predstavljaju velike probleme. Što se ekonomičnosti tiče, testirana Mazda je na testu trošila u prosjeku 7,1 l/100 km, što i nije tako loš rezultat.

Nakon sedmodnevnog druženja sa Mazdinom gradskom jurilicom zaključak se sam nametnuo. Nova Mazda2 ne izgleda samo izvrsno, već se iza malih dimenzija automobila skriva “veliki” automobil. Ukoliko trebate gradski automobil koji je dinamičan, onda je Mazda2 pravi izbor za vas. Početni model sa 1.3-litrenim benzinskim motorom možete dobiti za 83.101 kn. Model kao testirani je zbog bolje opremljenosti nešto skuplji 104.273 kune + metalik lak 2.797 kuna, ali je trenutno na akciji, pa ga možete dobiti za 94.273 kn (do 31.08.10.).

Više na www.auto-info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.