Unatoč kiši na misi za Sv. Marka oko 3.000 vjernika

KRIŽEVCI – Jaka kiša i prohladno vrijeme nisu omeli oko tri tisuće vjernika, među kojima i brojne hodočasnike, u slavljenju blagdana svetog Marka Križevčanina, svetom misom na otvorenom u gradu trećeg hrvatskog sveca. Euharistijsko slavlje na Strossmayerovom trgu u Križevcima predvodio je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, uz domaćinstvo bjelovarsko-križevačkog biskupa Vjekoslava Huzjaka i sudjelovanje brojnih svećenika Zagrebačke crkvene pokrajine. Tijekom nadahnute propovjedi nadbiskup Bozanić je naglasio da u svakom vremenu postoje ideologije koje se žele obračunati s Kristovim križem, a još više s nasljedovateljima te jedine istine. I sveti Marko uz svoje ime nosi odrednicu križa prema gradu u kojem je rođen, podsjetio je nadbiskup.
– Ona pristaje njegovu životu, jer se po njegovu mučeništvu u punome sjaju otkriva snaga i ljepota Kristova križa. No jednako tako sv. Marko je po svjedočanstvu svoje vjere, noseći ime Križevčanin, ovaj grad unio u duhovni vidokrug europske i svjetske svetosti, kršćanske kulture i crkvenosti koja obvezuje, braćo, sve, a osobito nas, rekao je J. Bozanić.

Marko Stjepan Krizin rođen je 1580. godine u slobodnom kraljevskom gradu Križevcima, studirao je u Grazu i Rimu, gdje je i zaređen, a potom je bio ravnatelj sjemeništa u Trnavi. Od ruke progonitelja kalvina mučenički je umro u Košicama 1619. jer se nije želio odreći svoje vjere. Blaženim je proglašen zajedno s drugim košićkim mučenicima 1905., a papa Ivan Pavao II beatificirao ih je prije 15 godina.
– Njega je život i crkveno služenje odvelo daleko od rodnoga kraja. Međutim, on je svoj kraj nosio sa sobom u svome imenu i u svojoj vjernosti Bogu. Povijesne okolnosti izložile su ga mržnji koja ima najdalji doseg u oduzimanju zemaljskoga života. U njegovu mučeništvu, jer je jedan od nas, još snažnije osjećamo da je smrt pred križem nemoćna, naglasio je J. Bozanić.

Posebnu poruku nadbiskup Bozanić uputio je mladim vjernicima, pozvavši ih da se pridruže svojim župnim zajednicama i tako ojačaju novu Bjelovarsko-križevačku biskupiju, a svima okupljenima da se usude ponositi Kristovim križem po uzoru na svetoga Marka Križevčanina.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.