Koncert ozbiljne glazbe sutra u crkvi Sv. Križa

Treći u nizu koncerata iz križevačkog Glazbenog ciklusa Matice hrvatske predstavit će u četvrtak 12. kolovoza 2010. dvije mlade akademske glazbenice – sopranisticu Moniku Cerovčec iz Varaždina i Zlatu Životić iz Križevaca na orguljama. U prekrasnom ambijentu najstarije križevačke crkve Sv. Križa glazbenice će izvesti djela Lukačića, Vivaldija, Caccinija, Bacha, Verdija i drugih. Ulaz je slobodan, a koncert počinje u 20 sati. Pokrovitelji koncerta su Župa sv. Ane i poduzeće Groš, a medijski pokrivaju Radio Križevci, Križevci.info i Križevci.hr.

 

Monika Cerovčec je diplomirala glazbenu kulturu te pjevanje u klasi prof. Lidije Horvat-Dunjko na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. 2007. je osvojila prvu nagradu na državnom natjecanju studenata glazbe i plesa u Dubrovniku. Usavršavala se kod istaknutog profesora Andreasa Karasiakom (Mainz). Debitirala je u zagrebačkom HNK u ulozi drugog dječaka u Mozartovoj “Čarobnoj fruli” pod ravnanjem Vladimira Kranjčevića, a zatim tumačila i ulogu Nimfe u Monteverdijevu “Orfeju” pod ravnanjem Hervea Niqueta. Uz ansambl za izvođenje suvremene glazbe “Cantus” izvela je Šest pjesama na stihove Georga Trakla op.14, Pet kanona na latinske tekstove op.16 te Tri pjesme za glas, op.18 u koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu te u “Arnold Schoenberg” centru u Beču. Stalno se usavršava kod Vitomira Marofa, nacionalnog prvaka HNK u Zagrebu.

Zlata Životić je diplomirala 2006. na Odsjeku za glazbenu teoriju Muzičke akademije u Zagrebu, a 2007. godine na studiju čembala u klasi prof. Višnje Mažuran kod koje 2009. završava i poslijediplomski studij. Time postaje prva postiplomantica čembala u povijesti zagrebačke Akademije. Usavršavala se na brojnim majstorskim tečajevima za baroknu glazbu koje su vodili svjetski poznati stručnjaci, a kao čembalistica nastupa solistički i u komornim sastavima, njegujući tako autentično izvođenje stare glazbe. Od 2003.-2007. član je komornog vokalnog ansambla Solisti sv. Marka, a od 2007. vokalnog ansambla Antiphonus koji djeluju pod umjetničkim vodstvom maestra Tomislava Fačinija te gostuju diljem zemlje i inozemstva. Životić aktivno sudjeluje u kulturnom životu Križevaca kao pjevač, korepetitor i aranžer. Od 2007.-2009. bila je u prvom sazivu Gradskog savjeta mladih, a  2009. je izabrana u gradsko Kulturno vijeće. Član je Matice hrvatske, te umjetnička voditeljica Glazbenog ciklusa Ogranka Matice hrvatske u Križevcima od 2010. Od 2005. godine bavi se pedagoškim radom u Glazbenoj školi Alberta Štrige Križevci gdje predaje teoretske glazbene predmete,  a od 2008. i čembalo i komornu glazbu.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.