Požari vrebaju u žetvenoj sezoni

PODRAVINA I PRIGORJE – Ove godine ukupno je zabilježeno 55 požara u kojima je nastala šteta više od 700 tisuća kuna. Tijekom žetvenih radova na našem području nije zabilježen ni jedan požar na otvorenom prostoru, strojevima ili objektima, doznajemo od voditelja inspektorata protupožarne zaštite u Policijskoj upravi naše županije Ivana Matosovića. No, zato policija upozorava građane da se pridržavaju propisanih mjera zaštite od požara prilikom spaljivanja poljoprivrednih površina ili pak pospremanja slame nakon žetve.

– Bilo bi dobro provjeriti ispravnost samih radnih strojeva, jesu li  električne instalacije ispravne, jesu li elektromotori, elevatori i slični uređaji koji koriste električnu energiju u redu, jer se zna često desiti da kada se takvi strojevi koriste dolazi do pregrijavanja, stvori se visoka temperatura i na taj način se vrlo lako prenese ta toplina na okolni gorivi materijal, sijeno, slamu i slično, kaže Ivan Matosović.

Bilo bi dobro da kućanstva imaju aparate za početno gašenje požara, preporučio je. Ujedno Matosović upozorava da su za nepridržavanje mjera zaštite pri spaljivanju predviđene kazne od dvjesto kuna za fizičke osobe pa čak do milijun kuna i zatvorske kazne za namjerno izazivanje požara.

Vezano

Komentari su zatvoreni.