Mirela Trgovac jedina zna da mljekarstvo može biti unosno

KRIŽEVCI Još ima mjesta za upis u srednje škole, ali neka će ostati prazna. Gubitak jednoga razreda prvaša u srednjoj školi može biti problem za izvođenje nastave, ali i budućnost gospodarstva

Mirela Trgovac iz Donje Petričke, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, o kojoj smo pisali da je jedina upisala smjer mljekarskog tehničara u Srednjoj gospodarskoj školi u Križevcima, sigurno će morati prijeći u razred veterinarskog tehničara. Teško je, naime, očekivati, kaže i ravnatelj škole Josip Bošnjak, da će se u 2. krugu prijava idućeg tjedna javiti još 20-ak mladih da se popuni njen razred.

Ne teče med i mlijeko

To potvrđuje tezu da nekim zanimanjima, unatoč naporima škola da ih uvedu u program, kao i tržišnoj perspektivi struke, ne teče med i mlijeko.

– Gubimo jedan razred, što je udar i na zaduženja općeobrazovnih, a kasnije i stručnih predmeta. Lani smo od ministarstva dobili dopusnicu da s 15-ak učenika imamo razred ispod pedagoških standarda, ali sad bi moglo biti problema – upozorava Bošnjak. Zašto mljekarski tehničar, 4-godišnji program poslije kojeg se može ići i na fakultet, nije poželjan, teško je razbistriti. U Križevcima i okolici jaka je stočarska tradicija, tu je i Središnji državni laboratorij za kontrolu mlijeka, no očito je percepcija zanimanja loša – da se radi samo o mužnji krava i slično. U Gospodarskoj školi s ostalim nema teškoća – još ima mjesta za fitofarmaceute, općeg poljoprivrednog tehničara, veterinarskog tehničara (4-godišnji programi), te polj. mehaničara (3 godine). U gimnaziji nema 2. kruga, svih 84 mjesta u općem i prirodoslovnom smjeru je puno, a u SŠ Ivana Seljanca još se može upisati poneki zidar, pomoćni kuhar i slastičar, strojobravar, krojač. Prema planu su upisali sve komercijaliste, tehničare cestovnog prometa, automehaničare, kuhare, konobare, zidare.

Radno ljeto

Nestrpljivi su da počne nova školska godina, kako bi učenici imali praksu u novoj zgradi na prostoru bivše vojarne. I Mirela Trgovac, koja vozi i traktor te pomaže svojima u brizi za 70 krava, junica i teladi, raduje se školi, bez obzira na sve. I ljeto će provesti radno. – Ma kakvo more, možda povremeno odemo u neke toplice, ali samo popodne, jer treba brinuti za blago – iskreno će ljubiteljica životinja. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.