Koncert Muškog vokalnog ansambla „Ivan Goran Kovačić“ u Križevcima

U petak 3. srpnja 2009. u podrumskoj dvorani Hrvatskog doma koncert je održao Muški vokalni ansambl SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“ pod vodstvom mladog Križevčanina Ozrena Bogdanovića. Ovaj ansambl kao ogranak Akademskog zbora djeluje od 1956., a Ozren je njegovim dirigentom postao 2007. godine.

Ansambl koji broji dvadesetak članova, amaterskih pjevača, predstavio se u petak dijelom svog šarolikog repertoara koji uključuje uglavnom djela hrvatskih skladatelja 19. i 20. stoljeća, obrade tradicijskih pjesama i crnačke duhovne pjesme. Izvan navedenih okvira ostala je polifona skladba Ivana Lukačića „Ex ore infantium“ iz 16. stoljeća, koja je stoga stilski najviše iskakala iz programa. U vrlo akustičnoj podrumskoj dvorani, do izražaja je došla punina zvuka cijelog ansambla i zavidne glasovne mogućnosti pojedinih članova koji su nastupili i kao solisti.

Program koncerta vodila je Sonja Mrnjavčić, a kao gost je nastupio talentirani gitarist, maturant križevačke glazbene škole, Krešimir Grloci. Dvije kompozicije koje je izveo predstavljaju dio programa prijemnog ispita na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji koji ga očekuje idući tjedan.

Djelatnost studentskog kulturno-umjetničkog društva „I. G. Kovačić“ od svojih početaka obuhvaća zborski amaterizam. Time ovo društvo nastavlja važnu i značajnu tradiciju zborskog pjevanja u Hrvatskoj. Ono je poveznica s njegovanjem ove vrste muziciranja u bivšoj državi, ali i puni starije od toga. Naime, u 19. stoljeću, kad je hrvatska glazbena kultura bila tek u začetku, upravo su građanski amaterski zborovi odigrali veliku ulogu pri njenom etabliranju i uzdizanju, a ovaj Muški vokalni ansambl se i dijelom svog repertoara izravno naslanja na tu tradiciju.

Historijsko smještanje je važno zato da bismo, protivno ustaljenom učenju povijesti koja se bazira na „velikim ličnostima“, osvijestili važnost amaterskih glazbenika za kulturnu povijest i znali cijeniti postojanje ovakvih ansambala i danas.

Vezano

Komentari su zatvoreni.