Pripreme za državnu maturu platili više jer ne žive u samom gradu

Križevci: Gimnazijalci iz okolnih općina prošli su skuplje – Grad je sa 25 % troška subvencionirao trošak maturantima s prebivalištem u Križevcima i okolici, iako su oni iz susjednih općina na put trošili puno više

Sanela Konjačić iz Zamladinca, općina Sveti Petar Orehovec, ustajala je u zoru da bi stigla na autobus u 6.15 na jutarnju nastavu u križevačku Gimnaziju, udaljenu 12-ak kilometara. Tek je protekle godine bilo lakše, položila je vozački ispit i do grada išla autom, ali došle su i radne subote, kad je išla na pripreme za državnu maturu… Anita Vidović živi u gradu, 500 metara od škole, na nastavu bi ujutro ili popodne stigla začas, a na subotnje je pripreme došla za minutu i pol.

Nejednakost

Koja je razlika između njih dvije? Osim mjesta stanovanja, to je činjenica da su za pripreme za državnu maturu, koje su do svibnja trajale u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, platile različito! Anita je, kao svi njeni kolege s prebivalištem na području Grada Križevaca, po predmetu izdvojila 100 kuna manje nego kolege joj iz okolnih općina – Orehovca, Kalnika, Gornje Rijeke, Žabna. I premda su svi već i zaboravili na ovu nejednakost, koja nije njihova krivnja, i koja im, uostalom, nije ugrozila polaganje mature, neki drže da je posrijedi – nepravda.

– Mi smo uvijek bili zakinuti, to je normalno, ali išli smo ipak na pripreme – kaže Sanela, koja je subotom, uz gorivo, trošila i 20 kuna i na obrok za cijeli dan u školi. Anita, kao jedna od 50-ak učenika iz grada (od 70-ak polaznika priprema), kaže da nije znala za niže cijene, dok joj to nisu kazali organizatori iz Udruge P.O.I.N.T. i Pučkog učilišta, što ju je iznenadilo. Ušteda je bila i dvostruka, ako se učenik pripremao iz 2 predmeta – umjesto 800 kuna plaćao je – 600 kuna.

Pa idemo u istu školu

Ana-Marija Grbus iz Donje Dedine, općina Kalnik, smatra da 100-200 kuna nije puno, ali je dragocjeno u godini kad su maturanti imali troškove i za svečanu večeru, haljinu, autoškolu…
– Prihvatili smo to kao nužnost, ali je istina da je gradska uprava mogla potpomoći sve učenike, jer idemo svi u istu školu i imamo isti cilj, ovo kao da je diskriminacija – napominje ona, s čime se slaže i Ana Vicković iz Križevaca, kad kaže da je Grad mogao i drukčije postupiti.

Tenodi: Općinama se ne brani da pomažu svoje

Pročelnik za društvene djelatnosti Grada Križevaca, prof. Mladen Tenodi, ističe da je Grad, kroz program javnih potreba, POU Križevci osigurao 25 % cijene za svakog polaznika s prebivalištem u Gradu (to su Križevci i 50-ak sela).
– Ostale jedinice lokalne samouprave u okviru svojih proračuna mogu osigurati sredstva za sufinanciranje troškova svojih učenika, nitko im to ne brani. Meni je žao što je tako, ali razlike je teško izbjegavati. No, već je sufinanciranje dijela izravnog troška Gimnaziji, gdje se odvijao program, pogodovanje učenicima u povoljnoj cijeni – kaže Tenodi. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.