Križevci – Istekla građevinska dozvola,i dalje kaos i nervoze kod Željezničkog

Još se 2006. godine počelo govoriti o nužnosti izgradnje nadvožnjaka. Iako je navodno novac konačno bio osiguran, nečijim propustom, Križevčani se ni ove godine neće voziti nadvožnjakom

Nadvožnjak preko pruge u Bjelovarskoj ulici, dugo spominjan, prijeko potreban i godinama obećavan, neće tako skoro riješiti prometni kaos koji vlada u ovom dijelu grada. Nakon što je već odavno postalo jasno da se promet na državnoj cesti Križevci – Bjelovar na prijelazu u neposrednoj blizini Željezničkog kolodvora ne može zaustavljati nekoliko desetaka puta dnevno, još se 2006. godine počelo govoriti o nužnosti izgradnje nadvožnjaka. Iako je navodno novac za početak izgradnje u ovoj godini konačno bio osiguran te su uskoro trebali početi radovi, nečijim propustom, Križevčani kao ni svi koji putuju ovim pravcem, neće se niti ove godine, a upitno je i sljedeće, voziti nadvožnjakom.

Naime, iako je bila napravljena sva potrebna dokumentacija, za nadvožnjak je još u lipnju 2009. godine istekla građevinska dozvola. Kako se to dogodilo, zašto u godinu dana nije produžen njezin rok te kada bi se to moglo očekivati, u Hrvatskim cestama nismo uspjeli dobiti konkretne odgovore, tek potvrdu da je građevinska dozvola zaista istekla te službeno priopćenje iz kojeg se malo toga može iščitati.

Dužina 1000 metara

– Nakon ishođenja obnovljene građevinske dozvole može se početi s daljnjim postupcima: provedbom javnog nadmetanja za ugovaranje izvedbe radova kao i svih ostalih postupaka pripreme te nakon toga i izgradnji.
Izgradnja denivelacije križanja državne ceste D 22 i željezničke pruge Dugo Selo-Križevci-Botovo u Križevcima, odnosno spomenuti nadvožnjak preko željezničke pruge u Križevcima, predviđena je Programom građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2009. do 2012. godine – saznajemo u Hrvatskim cestama koje bi i trebale graditi spomenuti objekt.

Ukupna dužina glavne trase iznosi oko 1000 metara u kojoj je i dužina samog nadvožnjaka, vrijednog oko 20 milijuna kuna, iznad željezničke pruge u dužini od 236 metara. S obzirom na složenost objekta, rokovi izvođenja radova predviđeni su na minimalno godinu dana.
Tako će gužve, čekanja, nervoze pa i provlačenja između spuštenih polubranika još neko vrijeme biti svakodnevica u ovom dijelu grada. Melita Horvat

Gradonačelnik Branko Hrg:
Ne znam tko je krivac

Gradonačelnik Branko Hrg jedan je od ljudi u gradskoj vlasti koji godinama radi na realizaciji ovog projekta te lobira za što skoriji početak radova.
– Imali smo nekoliko sastanaka s predstavnicima Hrvatskih cesta te smo ih upozoravali da će građevinska dozvola postati nevažeća ukoliko ne počnu radovi. Ne znam tko je krivac da se to dogodilo, meni je žao da je tako, posebice jer je bio osiguran novac. No, nije ni to tragedija ukoliko se ozbiljno krene u rješavanje ovog problema i produži se dozvola.

O važnosti nadvožnjaka ne samo za Križevce, nego i šire, suvišno je uopće raspravljati, a da ne govorimo koliko će se intenzitet prometa pojačati izgradnjom buduće autoceste koja će upravo u njegovoj blizini imati izlaz za Križevce – rekao je gradonačelnik Hrg uvjeren kako, ukoliko bude volje i dovoljno sluha, ovaj problem može uskoro biti riješen.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.