Auto-Info: Hyundai i30 1.6 CRDI Sport

Hyundai i30 je kompaktni obiteljski automobil južnokorejskog proizvođača automobila. Nastao je u europskom razvojnom centru, pažljivo oblikovanog dizajna kako bi se što više svidio europskim kupcima. Kako smo već testirali najjači dizelski i najslabiji benzinski model, red je došao i na najtraženiji 1.6-litreni dizelski model koji je bio opremljen sa Sport paketom opreme.

Iako je na tržištu već tri godine, i30 još uvijek izgleda atraktivno. Dok je <> izvedba vrlo neutralno dizajnirana, Sport model dolazi sa nekoliko dodataka. Sport paket zapravo označava aerodinamički paket koji donosi agresivniji prednji branik, pragove, stražnji spojler te stražnji branik koji iza kromiranih otvora skriva ispušne cijevi. Točku na <> stavljaju elegantni 17 inčni lakometalni naplatci.

Iako izvana izgleda sportskije, unutrašnjost ne donosi toliko novina. Kožom presvučeni upravljač i mjenjač te aluminijske papučice gasa pokušavaju donijeti malo sportskog štiha u interijer, ali nedostatak <> sportskih sjedala teško bilo što može zamijeniti. Sjedala nikako nisu loša, ali malo više bočnog oslonca ne bi škodilo. Pogled na poznatu središnju konzolu budi sjećanja. To je upravo onaj dio koji mi se na prošlom testu i30-ke najviše svidio. Ergonomija je na vrlo visokom nivou, a plavo pozadinsko osvjetljenje kompletnog kokpita umiruje oči. Mjesta u kabini ima dovoljno zahvaljujući 2650 mm međuosovinskog razmaka, kako sprijeda, tako i straga. Kompletan dojam diže i dugačka lista opreme kojom se ovaj model može pohvaliti. Naime, i30 Sport bio je opremljen automatskom klimom, radio CD MP3 uređajem, grijanim retrovizorima, električnim krovnim otvorom, tempomatom, grijanjem sjedala,…

Ispod crvenog poklopca motora našao se 1.6-litreni CRDI dizelaš sa 90 konjskih snaga.Smatram kako je upravo ovaj motor ono najbolje što ovaj automobil nudi. Sa čak 235 Nm okretnog momenta ima dovoljno snage i eksplozivnosti za brza pretjecanja i agresivniju vožnju. Već spomenuti kožni upravljač ruci je ugodan i vrlo direktan. Ručica 6-stupanjskog ručnog mjenjača također je presvučena kožom, uz dodatak aluminija. Mjenjač je lagan kao kod prethodno testiranih modela i <> brze promjene stupnjeva prijenosa. Na otvornim cestama i autoputovima ponaša se odraslo, jedino što na brzinama većim od 140 km/h postaje relativno glasno u kabini. U gradu pak nema nikakvih problema. Iako ima <>, dovoljno je visok za parkiranje uz bankine, prelaske preko ležećih policajaca i brzu vožnju preko loših zagrebačkih cesta. Uz sve navedeno, potrošnja od svega 5 litara na 100 kilometara me oduševila (mješovite vožnje).

Kako sam već u prošlom testu Hyundaija i30 napisao, ovaj model mogu preporučiti svima koji nemaju megalomanske apetite i ne pate na <>. Za 19.400 EUR koliko je koštao testirani model, dobiti ćete potpun automobil sa pregršt opreme. Još jednom sam se uvjerio kako je Hyundai uspio napraviti veliki korak naprijed, što kvalitetom, što tehnologijom.

Više pročitajte na www.auto-info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.