Agro inc. izradit će dokumentaciju za agroinkubator

KRIŽEVCI – Početnom konferencijom partnera – Grada Križevaca, tamošnje Srednje gospodarske škole i Regionalnog saveza poslodavaca i industrijalaca jugozapadne Mađarske, otpočelo je provođenje prekograničnog projekta Agro inc. Radi se o zajedničkom istraživanju za razvoj poljoprivredno-prehrambenih poslovnih inkubatora u Križevcima i Pečuhu, s ukupnom od IPA programa odobrenom vrijednošću od 236.500 eura. U toj svoti križevački proračun sudjelovat će iznosom od 142.000 eura, a na pitanje o konkretnim koristima od tog uloga i samog provođenja Agro inca, gospodarsko-financijski pročelnik Darko Masnec naveo je dva.
– Prva korist je zajedničko istraživanje tržišta, koje će se provesti na hrvatskoj strani. A druga, to će biti iskorišteno za izradu kompletne projektne dokumentacije za agroinkubator, znači na temelju tog istraživanja dobit ćemo podatke o projektnom zadatku. Naši partneri iz Mađarske imaju agroinkubator i mi ćemo, koristeći njihova iskustva, napraviti s tim novcima projektnu dokumentaciju potrebnu do nivoa ishođenja građevinske dozvole, objasno je D. Masnec.

Projekt Agro inc zapravo je nastavak uspješno okončanog projekta BP net, prekogranične suradnje s Mađarima kojom su Križevci dobili potpunu projektnu dokumentaciju za komunalno opremanje poduzetničke zone Gornji Čret, a u njoj bi se trebao graditi i agroinkubator. U njemu će nakon završenog školovanja mladi poljoprivrednih struka pripremati se za samostalno vođenje poslovanja. Također, u slijedećih godinu dana u sklopu Agro inca bit će izrađena studija razvoja poduzetničkih inkubatora, baza podataka malih i srednjih tvrtki u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, zatim web stranica projekta, te održano sedam edukacijskih seminara i radionica.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
 1. Izabela Mugoša piše:

  Poštovani,
  na sajtu https://www.krizevci.info/agro-inc-izradit-e-dokumentaciju-za-agroinkubator/, pročitala sam o realizaciji izuzetno zanimljivog projekta o zajedničkom istraživanju za razvoj poljoprivredno-prehrambenih poslovnih inkubatora u Križevcima i Pečuhu. Živim u Novom Sadu, magistrirala sam na ekonomskom fakultetu u Subotici, na smeru Marketing istraživanja i svoju sam profesionalnu orijentaciju usmerila ka oblasti poljoprivrede. Istraživanja koja sam sprovela na 200 porodičnih gazdinstava na teritoriji AP Vojvodine, nedvosmisleno su ukazala na nedostatak preduzetničkih kompetencija kod mlađih (a posebno starijih) članova gazdinstava. Namera mi je da sa pozicije službenika u državnoj kreditnoj instituciji, pokušam da iniciram jedan takav projekat i ovde, u Vojvodini. Molim Vas da me, ukoliko je to moguće, uputite u kratkim crtama na faze odvijanja (od ideje do realizacije) istraživačkog projekta ovog tipa. Koliko sam shvatila, projekat se finansira iz sredstava IPA.
  Sobzirom na to da se u tekstu navodi da će razultati istraživanja biti osnov za izradu projektnog zadatka (napominjem da nisam uspela da identifikujem datum teksta, pa ne znam period odvijanja projekta), bila bih vam veoma zahvalna kada bi mi omogućili saznanje o tome šta će konkretno biti predmet istraživanja? Razumela sam da će istraživanjem biti obuhvaćena mala isrednja preduzeća koji posluju u oblasti agrokompleksa. Da li će istraživanjem biti obuhvaćena i porodična poljoprivredna gazdinstva (i šta je kriterijum selekcije – površina zamlje, promet i sl.)?
  Unapred zahvalna, uz želju za uspešnom realizacijom daljih projekata, srdačno vas pozdravljam,
  Izabela Mugoša

Komentari su zatvoreni.