Više reda na grobljima i u plaćanju grobne naknade

KOPRIVNICA, ĐURĐEVAC, KRIŽEVCI – Koprivnički Komunalac objavio je obavijest o namjeri prekapanja prvih 90 napuštenih grobova na Gradskom groblju Pri svetom duhu. Razlog tome je što u posljednjih 12 godina njihovi vlasnici nisu platili grobnu naknadu koja godišnje iznosi 126 kuna.
– Temeljno polazište za nastajanje ove liste o prekapanju je Zakon o grobljima, koji kaže da sva grobna mjesta za koja godišnja grobna naknada nije plaćena 10 godina smatraju se napuštenim i mogu se ponovo dodijeliti na korištenje drugom korisniku, pojasnila nam je voditeljica Radne jedinice održavanja groblja Tanja Vukušić.

Uprava groblja još je od lanjskog kolovoza pokušavala naći vlasnike ili nasljednike grobova. Neki su se javili i dogovorili podmirenje svojih dugovanja, no velika većina ipak nije. Stoga će posmrtni ostaci iz napuštenih grobova biti ekshumirani i položeni u kosturnicu.
– Za to postoje specijalne posude, vreće, sve će biti evidentirano i o svakom pokojniku vodit će se posebna evidencija, rekla je Vukušić.
Prekapanje napuštenih grobova i njihova prodaja počet će u srpnju, rekla je voditeljica groblja te najavila da će istovremeno nastaviti i s pronalaženjem preostalih napuštenih grobova.

Posao koji očekuje nadležne u koprivničkom Komunalcu u Đurđevcu su se potrudili odraditi prošle godine. Voditeljica Tehničkog sektora Komunalija Milica Fuček izvijestila je da su sa sređivanjem katastra groblja krenuli lanjskog ožujka i završili ga do polovice rujna.
– Imali smo ukupno nekakvih 500-njak grobnih mjesta za izvlaštenje i to grobova za koje nismo znali vlasnika, običnih grobova gdje je ukop bio prije 15 godina, odnosno grobnica gdje je ukop vršen prije 30 godina. U međuvremenu, u samom postupku, javilo se 50-tak vlasnika koji su prihvatili dalje plaćati grobnu naknadu, izvijestila je Milica Fuček.

No morali su podmiriti i dugovanja za prethodne tri godine, kaže. U Komunalijama se sada pazi da neka od neplaćenih grobnih pristojbi ne ode u zastaru, pa onima koji zaborave uplatiti godišnji iznos od 141 kune i 45 lipa slijede opomene, tužbe i ovrhe.

U križevačkom pak Komunalnom poduzeću temeljitu reviziju grobnih mjesta pokrenuli su još 1998-me.
– Tada smo utvrdili sva, uvjetno rečeno napuštena grobna mjesta, pozvali smo obitelji ili korisnike koje smo imali u evidenciji da su u obvezi voditi brigu i plaćati godišnju grobnu naknadu. Ako ne, po Zakonu o grobljima grobno mjesto nakon neplaćanja deset godina uzastopno godišnje grobne naknade smatra se napuštenim, kaže rukovoditeljica Radne jedinice Zelenilo i groblje Marija Vragović.

Tako su još prije 12 godina na gradskom groblju u Križevcima utvrđeni grobovi bez skrbnika i oni za koje nasljednici ne žele plaćati naknadu, te su ponuđeni na kupnju zainteresiranima. Od tada se stalno prati redovitost plaćanja, pa već nakon nekoliko propuštenih rata slijede opomene neplatišama, ali i preporuka da ako ne mogu plaćati grobno mjesto prepuste nekome mlađemu. Ipak, kaže Maja Vragović, godišnje bude pet do deset slučajeva napuštenih grobnih mjesta. Inače, godišnja grobna naknada na križevačkom groblju iznosi 170 kuna i najviša je u tri grada naše županije.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.