Večeras u Popovcu ‘vuzmica’ od 30 metara

Udruga “Kalnički šljivari” pozivaju večeras od 18 sati, na sam blagdan Uskrsa, na cjelovečernje druženje u društvenom domu u Popovcu Kalničkom, uz tradicionalno paljenje vuzmice visoke 30 metara uz uživanje u autohtonim jelima i domaćim kalničkim gemištima. Tom prilikom bit će predstavljena i gigantska pisanica, visoka 4 metra, promjera 2.8 metara i veličine 40 četvornih metara, za koju organizatori tvrde da je najveća u ovom dijelu Europe.

– Veliku popovečku pisanicu krasi slika Isusova uskrsnuća, rad amaterskog autora Josipa Marenčića, a preostali dio namijenjen je djeci koja će ju svake godine ponovno bojati, istaknuo je predsjednik “Šljivara” Stjepan Slavečki. Ove godine u ukrašavanju pisanice sudjelovali su učenici OŠ Kalnik.
Po prvi puta u goste dolaze i kuburaši „Gromovi Zagorja“ iz Tuhelja, koji će pucnjavom najaviti početak paljenja vuzmice, uz čiju vatru je predviđeno narodno veselje uz bogat blagdanski stol i pravu domaću šljivovicu.

U suradnji s OŠ Kalnik udruga “Šljivara” je prošle srijede organizirala i prigodnu radionicu bojanja pisanica na starinski način, koje će se narednih godina sakupljati i izlagati na izložbama u vitrini unutar gigantske pisanice.
– Vrijedi spomenuti da je u njenu izradu utrošeno oko 800 kg čelika, 50 m2 stiropora, 18 m2 kvadratnih OSB ploča, 20 kg boje, a desetero ljudi radilo je na njoj gotovo 1000 sati, pohvalio je volonterski trud Slavečki.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.