Da smo 1997. uredili Gunjak, danas nam ne bi trebala sanacija

 Htjeli smo urediti općinsko odlagalište, no stalno su nam obećavali nešto drugo, pa je bilo puno problema, kaže načelnik Vladimir Oguman

Do kraja 2011. neće biti odlagališta otpada Trema-Gmanje, gdje je od 1998. općina Sveti Ivan Žabno na oko pola hektara odložila oko 9.000 tona otpada, a nakon sanacije i zatvaranja bit će reciklažno dvorište ili pretovarna stanica.

Tako predviđa Studija o utjecaju zahvata na okoliš, sanacije i zatvaranja odlagališta, koju je za Općinu izradila zagrebačka tvrtka Dvokut Ecro. Javna rasprava i uvid u Studiju, koji počinju 15. ožujka i traju mjesec dana, aktualizirali su i slučaj iz 2005., kada je općina došla na zao glas zaštitara okoliša zbog namjere da se na lokaciji Gunjak uredi regionalni centar za otpad. Načelnik općine Vladimir Oguman misli da je tada, ali i ranije,postupak mogao biti i jednostavniji.

 Da smo 1997. uredili Gunjak, danas nam ne bi trebala sanacija

Deponij je na kosini, a otpad, piše u studiji, a kažu i mještani, nekad gori i zagađuje okol

– Da smo 1997. uredili Gunjak kao općinsko odlagalište, i da smo si to mogli priuštiti, tamo bismo proveli sanaciju. Ali su nam iz raznih fondova i uprava obećavali da će biti županijsko, pa regionalno odlagalište, stalno smo dovođeni pred zid – otkriva Oguman.

Iako se 2005. odustalo od Gunjaka, a novim “sretnikom” postala Piškornica u općini Koprivnički Ivanec, Žabljancima nije mirisalo bolje, jer je, prema pravilniku o zbrinjavanju, nužno da se i Gmanje, koje ne zadovoljava osnovne uvjete, sanira i zatvori. Žabljansko bi smeće poslije trebalo završavati na Piškornici.

– To je bilo divlje odlagalište kamo je naše poduzeće Park, ali i mještani, dovozilo razni otpad. Moguća je opasnost za okoliš, pa se i zato treba zatvoriti. Već dvije godine radimo samo “papirologiju” i ova studija je, vjerujem, konačno dobar put – veli Oguman. Projekt zatvaranja Gmanja vrijedi oko 3 milijuna kuna, od čega općina daje 60, a Fond zaštite okoliša 40 posto.

– Na raspravi možda bude prigovora mještana, no radili smo sve po zakonu i ne vjerujem da će se ponoviti Gunjak – kaže Oguman.

 

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.