Ručak za kolegu ili dodatna litra mlijeka – prošlost

 Val nezadovoljstva među studentima u Križevcima, osobito onima koji se školuju na Visokom gospodarskom učilištu, izazvala je novost u križevačkom hotelu Kalnik, gdje im je organizirana prehrana, da više ne smiju dnevno uzeti više od dva obroka na “iksicu.”

– Ako nismo bili zadovoljni obrokom mogli smo naručiti i drugi meni, ili smo mogli povesti na ručak ili večeru kolege izvanredne studente. To više nije moguće, jer je strogo određeno da imamo pravo na ručak i večeru uz napitak i kavu – objašnjava Dario iz Bjelovara.

On je samo jedan od kolega, ne samo iz drugih gradova, već i Križevčana, zagrebačkih studenata, koji od 29. siječnja imaju ograničenje potrošnje na studentsku iskaznicu.

– Znala sam uzeti cijeli paket od 12 litara mlijeka, što me koštalo ni 40 kuna, a ovo smatram “haračem” na nas – rekla je jedna Križevčanka, koju je teško uvjeriti da za nova pravila ipak nije “kriv” hotel, već država. Rukovoditelj Mato Maček, naime, kaže da se radi o aneksu ugovora koji godišnje potpisuje s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa.

– Žao nam je studenata, ali moramo se pridržavati pravila kako ne bi bilo zloporaba, u ministarstvu prate sve i čak su nas i upozorili da će nam otkazati plaćanje mjesečnih računa od oko 60.000 kuna ako ćemo ih kršiti – kaže Maček.

Iako, primjerice, i Rade iz Petrinje i Miljenko iz Križevaca kažu da ne stignu dnevno potrošiti ni blizu limita od 100 kuna na iskici, Maček istiće da će i restoranu time pasti promet za oko 30 posto.

– Po novome, nema iznošenja hrane te iksica nije prenosiva na druge. Zvali su nas i profesori s VGU-a, no nemoćni smo. Moramo “balansirati”, znamo da netko treba i dvije porcije ili više mlijeka, ali neće proći – poručuje Maček, slažući se ipak sa studentima, koji smatraju da je država to poduzela jer joj valjda nedostaje novca. 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.