Auto-Info: Volvo S80 D5 Summum R-Design

Nakon prošlogodišnjeg testa Volva S80, na red je došao test sportske inačice istog modela – Volvo S80 D5 R-Design. Svi već odavno znamo kako je Volvo jedan od automobila kojeg će poslovni ljudi rado izabrati za prijevozno sredstvo, pogotovo ako ne žele privući preveliku pozornost na sebe (zbog neupadljivog dizajna). No, oni kojima to ne smeta ne moraju bježati od ovog premium proizvođača. Sigurno se pitate kako sada to? Pa, Volvo je tu rupu popunio lansiranjem R-Design paketa opreme za svoje modele.

R-Design! Aktualna generacija Volva S80 u ponudi ima i takozvani R-Design paket opreme. To znači da se ovaj model može kupiti s novim sportskim podvozjem. Automobil je spušten za 20 mm na prednjem dijelu te 15 mm na stražnjem. Rezultat je ne samo stabilnije podvozje, nego i izražajniji i kompaktniji vizualni profil vozila. Opruge su manje i čvršće. Amortizeri imaju veću sposobnost ublažavanja kako na pritisak tako i na širenje. Sve što je montirano na donji dio podvozja ima jača pričvršćenja, a prečke protiv prevrtanja također su ojačane kako bi doprinijele stabilnosti u zavojima.
Sva poboljšanja rezultiraju osjetno boljim dojmom vožnje i dobrom kontrolom, posebice u slučajevima aktivnijeg angažmana u vožnji. Dodajmo svemu i upravljački sustav koji je prilagođen bržem odazivu i pojačanom osjećaju upravljivosti – i sve rezultira izravnijim kontaktom s gumama i površinom ceste.

Kako bi se osigurala dodatna stabilnost sportsko podvozje spojeno je s automatskim izravnanjem kao standardom. Sustav drži karoseriju automobila paralelnom s površinom ceste, bez obzira na uvjete vožnje, kako pri punoj opterećenosti s putnicima u vozilu tako i u slučaju kada je vozač sam u automobilu.

U unutrašnjosti ne nije puno toga promijenilo. Sve je u biti identično kao kod “klasičnog” S80, osim sportskog upravljača koji sada puno bolje leži u ruci i aluminijskih umetaka koji odlično krase specifičan interijer ovog vozila. Naravno, cijelom kabinom prevladava kvalitetna koža, aluminij, guma te gumbići koji izviru sa svih strana. Da, malo me podsjeća na svemirski brod iz Zvjezdanih staza, ali nakon sve češćeg “germanističkog” dizajna interijera, ovdje smo dobili alternativu. Iako na prvi pogled središnja konzola izgleda nepregledno, sve je vrlo intuitivno i jednostavno. Svaki gumbić je na očekivanom mjestu i vjerujem kako vam neće trebati upute za upravljanje ovim “čudom”. No, da ne duljim previše, pogledajte fotografije interijera u galeriji i procijenite sami…

Testirani Volvo S80 je ispod poklopca motora skrivao novi 2.4-litreni dizelski bi-turbo agregat. Tako opremljen razvija čak 205 KS i 420 Nm okretnog momenta… Uparen sa izvrsnim Geartronic manumatskim mjenjačem troši svega 7,2 litre na 100 kilometara pri štedljivijoj vožnji. Prilikom normalne vožnje, kombinirajući grad, otvorenu cest i autocestu S80 nam nije trošio više od 8,2 litre na 100 kilometara.

Poznata Volvo sigurnost ostala je na vrlo visokom nivou. Ovaj automobil bio je opremljen svim živim i neživim….. Tempomat sa automatskim održavanjem razmaka te Driver Alert System (upozorenje od sudara s potporom za kočenje) uvelike olakšavaju vožnju na autocestama. Tu je i Line Assist (signalizira kada se bez pokazivača smjera prestrojavate/prelazite crtu na kolniku), BLIS senzori za mrtvi kut i još mnogo toga.

Više na www.auto-info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.