Sutra predavanje o obnovljivim izvorima energije

U ponedjeljak 14. prosinca 2009. u Velikoj vijećnici Grada Križevaca u 11 sati održat će se stručno predavanje “Obnovljivi izvori energije: Tehnologije i razvoj gospodarstva” koje će održati prof.dr.sc. Stjepan Car, predsjednik uprave dioničkog društva “Končar – Institut za elektrotehniku”. Ovo je sedmo u nizu predavanja koje u sklopu projekta “Križevci sutra” organizira udruga Križevačka pajdašija, zavičajna zajednica građana križevačkog kraja u Zagrebu, s ciljem stvaranja pozitivne klime i ideja za uvođenje inovacija i novih tehnologija u razvoj gospodarstva Križevaca.

Predavanje će se fokusirati teme električne energije u Europi i svijetu, obnovljivih izvora, novih tehnologija te stvaranja nove gospodarske strukture i prilika za otvaranje novih radnih mjesta. Uvodničar predavanja, na koje se pozivaju lokalni djelatnici u energetskom sektoru, stručnjaci i križevački studenti tehničkih usmjerenja, bit će gradski pročelnik za gospodarstvo i financije Darko Masnec, o križevačkom usmjerenju na nove tehnologije u daljnjem razvoju grada, a koje se poklapa s vizijom župana Darka Korena o Koprivničko-križevačkoj županiji kao “Dolini energije”.

 

Institut “Končar” je izgradio prvi domaći vjetroagregat snage 1 MW koji je uspješno u pogonu preko godine dana, bavi se primijenjenim istraživanjima na području energije Sunca te primjenom vodikove tehnologije u elektroenergetici. Također koriste najnovija tehnološka dostignuća, poput novih materijala i senzora na bazi nanotehnologije. Predavanje s istom tematikom profesor Car je održao ovog listopada na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva, gdje je i jedan od predavača na predmetu preddiplomskog studija “Menadžment u inženjerstvu”.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.