Glazbenom virtuoznošću dočarali Božić

Četiristotinjak posjetitelja prepunilo je sinoć Veliku dvoranu Hrvatskog doma kako bi prisustvovali svečanom cjelovečernjem koncertu Gradskog puhačkog orkestra Križevci. Puni predbožićni ugođaj tradicionalnog godišnjeg muziciranja križevačkih puhača nažalost nije moglo osjetiti desetak ljudi koji su ostali pred ulazom u dvoranu, dok ih je još barem toliko unutra stajalo tijekom čitavog osamdesetminutnog programa.

Uz ravnanje maestra Marija Komazina, orkestar je koncert započeo ni više ni manje nego hrvatskom praizvedbom koračnice “Radio Terme Laško” hrvatskog skladatelja Ive Tijardovića, koji je ovu skladbu napisao za Lašku pihalnu godbu, Križevčanima prijateljski orkestar. Uvertiru samoj koračnici dala je ritam-sekcija orkestra, čiji je kvartet umarširao u dvoranu izazvavši pljesak oduševljenja publike.

U izvedbi ruske skladbe “Varijacije za obou i orkestar” gostovala je solistica Andrea Dujak, dok je virtuozna izvedba Bizetova “L’Arlesienne – Suita br. 2” oduševila prisutne. U prvom dijelu koncerta izveden je još potpourri disko-uspješnica popularne Abbe te “Libertango” Astora Piazzolle, dok su publiku posebno oraspoložile božićne “Santa Claus is Comin’ to Town” i “Christmas Carol Fantasy”, koja je izvedena u pratnji Zlate Životić na orguljama.

Na koncertu se publici obratio i križevački gradonačelnik Branko Hrg, pohvalivši napore orkestra i menadžerske sposobnosti njegove uprave da stalno podiže kvalitetu muziciranja i kulturnog života grada, uz obećanje da će do proljeća iduće godine konačno biti riješeno pitanje prostora udruge. Posljednjih godina orkestar intenzivno obnavlja instrumentarij, pa će se izdašan iznos prikupljenih donacija s ove koncertne večeri utrošiti za nabavku novog bas-klarineta.

Čitav večernji program vodila je šarmantna Željka Šunjić, medijski su pokrivali portal www.Krizevci.info i Radio Križevci, a podržali Grad Križevci te Udruga K.V.A.R.K. u čijem se prostoru Kluba kulture netom nakon koncerta održao domjenak s prigodnom izložbom starih puhačkih instrumenata, iz arhive orkestra, koji više nisu u sviračkom stanju. Orkestar još ove godine očekuje nastup na gradskom božićnom koncertu, na kojem će zajedno nastupiti mnoga glazbena društva i orkestri Križevaca.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.