U subotu prve pripreme za državnu maturu

Projektu udruge P.O.I.N.T. priključilo se i Pučko otvoreno učilište, uz suradnju sve tri križevačke srednje škole te najavljenu financijsku potporu Grada Križevaca

Početkom studenog najavili smo pokretanje organiziranih priprema križevačkih maturanata za državnu maturu, koja će se u Hrvatskoj prvi put održati iduće godine, a vrjednovat će se za upis na gotovo sve fakultete hrvatskih sveučilišta. U Križevcima će se tako od ove subote pa sve do kraja svibnja 2010. održavati pripreme iz obaveznih predmeta – matematike i hrvatskog jezika te engleskog i njemačkog jezika, za koje su obuhvaćene i osnovna i viša razina, ovisno o izboru polaznika. Maturanti će također moći odabrati poneki od izbornih predmeta – fiziku, kemiju i biologiju, ukoliko im je potreban za upis željenog fakulteta.

Ispitivanje zainteresiranosti

Kvalitetu ovog projekta koji su osmislili u udruzi P.O.I.N.T., temeljenog na četverogodišnjem iskustvu provođenja simulacija za prijemne ispite na tehničke fakultete, prepoznali su u gradskom Upravnom odjelu za društvene djelatnosti, obećavši financijsku potporu Grada Križevaca, te Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, koja je spremna ustupiti učionice subotom za održavanje priprema. Iako su iz P.O.I.N.T.-a od početka planiranja projekta redovito komunicirali s tim gradskim odjelom i pročelnikom Mladenom Tenodijem te ravnateljem gimnazije Josipom Šikićem, na inzistiranje Grada realizacija je odgođena dva tjedna, kako bi se projektu priključilo i Pučko otvoreno učilište Križevci, čija je ravnateljica Melita Habdija ponudila suradnju. Učilište je zatim anketiralo interes učenika završnih razreda za pohađanje priprema.

– U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem proširili smo ponudu predmeta i tražili načine kako što više smanjiti krajnju cijenu za polaznike, naveo je voditelj projekta Mario Rajn, član udruge P.O.I.N.T. i od jučer član novog saziva Gradskog savjeta mladih. Prijedlog P.O.I.N.T.-ovaca da polaznicima pripreme drže mladi Križevčani – diplomirani stručnjaci i apsolventi u traženim područjima, na inzistiranje ravnatelja škola bit će proširen i imenima nekih profesora srednjih škola koji su zainteresirani na ovaj način dodatno pomoći svojim učenicima. Konačan izbor predavača iz pojedinih predmeta učinit će sami polaznici. Važno je napomenuti da će se pripreme izvoditi po definiranim katalozima znanja, a naglasak će biti na rješavanju što većeg broja zadataka i praktičnih vježbi, kako bi učenici popunili rupe u znanju i stekli potrebnu rutinu.

Najpovoljnije pripreme u zemlji

Tijekom ovog tjedna po križevačkim srednjim školama distribuirane su brošure s prijavnicama, koje učenici mogu predati u ured ravnatelja svoje škole ili pak upravu Pučkog otvorenog učilišta svakog dana u radno vrijeme od 8 do 15 sati. Uvodna predavanja kreću već ove subote u križevačkoj gimnaziji – matematika od 8h, hrvatski jezik od 11h, a engleski i njemački jezik od 14 sati, dok će se termini izbornih predmeta utvrditi prema dogovoru, ovisno o interesu maturanata. Tako će se npr. maturantu koji želi upisati zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva s državne mature vrjednovati položen ispit matematike, i to više razine, te fizike, iako nije uvjet za upis studija, dok će uobičajeni dio bodova donositi i ocjene iz srednje škole. Naravno, učenik prethodno mora položiti i preostale obavezne predmete – hrvatski i strani jezik, kako bi uopće položio državnu maturu.

Budući da se od polaznika očekuje ozbiljnost i redovitost u pohađanju, a predavačima je potrebno pokriti troškove rada, bit će potrebno platiti pohađanje priprema, pa tako matematika i hrvatski jezik s fondom od 64 nastavna sata koštaju po 400 kuna, strani jezici koji imaju fond od 42 sata po 300 kuna, dok će se izborni predmeti održavati ukupno 36 sati i koštati 250 kuna.
– Sve u svemu, osigurali smo uvjerljivo najnižu cijenu na tržištu priprema za državnu maturu u zemlji, zaključio je Rajn, apsolvent inženjerske matematike na zagrebačkom PMF-u, pozvavši maturante da se odazovu i tako što kvalitetnije pripreme na jedan od rijetkih trenutaka u životu kad se sav potencijal i svi napori ulažu u jednome smjeru – prema državnoj maturi.

Vezano

Komentari su zatvoreni.