Auto-Info: Audi A4 Allroad quattro 2.0 TDI

Još 2000. godine Audi je tržištu odlučio ponuditi model koji je po mnogočemu bio inovativan te su ga zbog toga mnogi vrlo brzo osudili na propast. U međuvremenu su se trendu priključili Volvo, Subaru i još neki pa je Audi odlučio uvesti novi model i pozicionirati ga ispod originala – na test nam je stigao Allroad baziran na modelu A4 pod imenom Audi A4 Allroad quattro. U jesen 2007. godine Audi je na frankfurtskom salonu automobila predstavio novi A4 B8 generacije, a šest mjeseci kasnije Audi predstavlja i Avant izbedbu nove A4-ke. Upravo je iz Audija A4 Avant kroz seriju preinaka nastao Allroad quattro. Sa legendarnim quattro (stalni pogon na sva četiri kotača) pogonom i većom udaljenosti od tla, A4 Allroad može savladati bilo koju cestu ili stazu, bez obzira na podlogu, no pritom ne donosi sve negativne strane ostalih vozila koji to mogu. A4 nije ogroman SUV, znatno ga je ugodnije voziti, ne troši ni približno toliko i predstavlja odličnu kombinaciju dvaju svijetova.

Audi A4 Allroad svoje terenske sposobnosti naglašava kroz ojačanja oko blatobrana i 15 centimetarskoj udaljenosti od podloge. U svakom slučaju, iz svakog kuta, svakim pogledom – ovaj model izgleda moćno i privlači poglede svojom prepoznatljivošću. Uz navedena ojačanja, 18 inčne lakometalne naplatke i dvije ispušne cijevi Allroad također izgleda vrlo otmjeno, ali i sportski nabijeno. Za razliku od «običnog» Avanta, Allroad ima širi trag kotača (2 cm) i dulji hod opruga (2,5 cm).

Nakon što smo uvidjeli kako je izvana sve na svom mjestu, došli smo do interijera. Koliko je pogled na A4 Allroad quattro na cesti fascinantan, toliko je (ako ne i više) fenomenalno sjediti u njemu. Vrhunski materijali i pažljiva obrada detaljno prikazuju kvalitetu testiranog modela. Iako se radi o premium modelu, nismo očekivali baš toliko kvalitetan interijer kakvog nam je ponudio Allroad. Svakako bolji nego kod konkurencije, kokpit je vrlo funkcionalan i bogato opremljen. Već nakon kraćeg korištenja Sci-Fi interijera, shvatiti ćete kako je on zapravo vrlo ergonomično dizajniran, baš kako smo i navikli u njemačkim automobilima. Prostranost kabine ovom modelu nije jača strana što se vjerojatno može djelom pripisati i ogromnim opcionalnim „foteljama“ umjesto standardnih sjedala. Ukoliko su u automobilu samo vozač i suvozač sa prostorom neće biti problema, no nađu li se još 3 putnika straga, postati će malo tijesno.

Testirani model bio je opremljen vrlo moćnim 2.0-litrenim TDI motorom. Agregat je opremljen trećom generacijom Common-rail sustava te tako razvija čak 170 KS pri 4.200 okr/min. Čista snaga nije dovoljna kako bi brzo pokrenula 1.630 kg tešku krstaricu. Tu uskače 350 Nm okretnog momenta kojeg vozač ima na raspolaganju već od 1.500 okr/min. Uz permanentni Quattro pogon, A4 Allroad quattro do 100 km/h ubrzava za svega 8.9 sekundi dok mu je maksimalna brzina solidnih 213 km/h. U praksi, ove su brojke još fascinantnije. Ovaj motor do 1.500 okr/min nekako teško podnosi težinu vozila, što je rezultat njegovog relativno malog obujma.
No, kada pređe tu granicu i kada se oslobodi maksimalni okretni moment, automobil jednostavno poleti. U kombinaciji sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem performanse djeluju još uvjerljivije. Okretaje motora možete jednostavno držati iznad 2.000 u minuti gdje je automobil najpoletniji. Težak automobil, snažan motor rezultira i velikom potrošnjom. To sa Audijem A4 Allroad quattro nije slučaj. Propisanih 6,4 l/100 km u kombiniranoj vožnji nismo postigli, ali rezultat od 6,7 l/100 km sa ovakvim automobilom je izvanredan. Podvozje zaslužuje samo pohvale.
Zahvaljujući odličnom podvozju i kotačima dimenzija 245/45 R18 na asfaltiranim prometnicama osjećali smo se vrlo sigurno, bez obzira na brzinu vožnje. Prilikom većih pretjerivanja A4 Allroad quattro ostaje vrlo neutralan bez pred ili podupravljanja. Tome pomaže stalni Quattro pogon koji 60 posto snage usmjerava na stražnje, a 40 posto na prednje kotače. Prilikom pretjerivanja i u otežanim uvjetima kada jedna osovina izgubi kontakt sa podlogom, Quattro na drugu osovinu preusmjeruje svu snagu. Tu je i serijski ESP sustav koji dodatno olakšava vožnju.

Kako sam već napisao, testirani model bio je opremljen ogromnim niskoprofilnim gumama. Istina, zbog njih odlično “drži” asfalt, ali je zbog toga malo tvrđi nego što smo očekivali. Kako god bilo, ovaj automobil bez problema savladava teže prohodne terene i uspone do 50 posto. Vjerujem kako bi savladao i teže terene, ali bio bi grijeh jednog premium pripadnika tjerati na takvo što. Kako će većinu svog radnog vijeka ipak vjerojatno provesti u gradovima, moramo spomenuti lakoću i udobnost s kojom Allroad jednostavno guta kilometre. Loše ceste u Zagrebu ne predstavljaju mu nikakav problem te će i najveća oštećenja na cesti proći bez glavobolje. Ukoliko se odlučite krenuti na piknik izvan grada, u veliki prtljažnik moći ćete smjestiti 490 litara prtljage (1.430 l sa preklopljenim naslonima stražnje klupe). Praktično smještanje stvari omogućiti će i set za fiksiranje prtljage koji će se pobrinuti da stvari ne “dobiju noge”.

Ukoliko ste spremni izdvojiti 312.397 kn koliko je cijena osnovnog modela ili 503.392 kn koliko je koštao testirani model, sa kupnjom ovog modela dobiti ćete multifunkcionalan automobil premium kvalitete kojeg možete iskoristiti za svakodnevne potrebe, dulje izlete ili čak planinarenje. Ok, sad ste se vjerojatno zagledali u navedene brojke i pokušavate shvatiti je li u pitanju neka greška… Ne, nije, testirani model imao je 190.000 kuna dodatne opreme, tj. dodatne opreme u vrijednosti jednog dobrog kompakta.
Sigurno se pitate što to košta toliko novaca, no ako vam krenemo nabrajati listi nema kraja. Tu su brojni zračni jastuci, Audi Drive Select, mogućnost konfiguracije odaziva na volanu i papučici gasa, posebna najfinija koža, napredni Audi Navigation Plus sistem, glazba od koje zastaje dah, ma popis je zbilja impozantan i nema smisla navoditi sve jer je interijer ovog automobila nešto što se mora isprobati uživo.

Više na www.auto-info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.