Auto-Info: Mazda3 Sport CD109 TX

Najznačajniji ovogodišnji Mazdin novitet dodatno je zaoštrio situaciju u kompaktoj klasi. Naravno, riječ je o drugoj generaciji  Mazde3 – koja se svojim sportskim karakterom, dinamičnim izgledom i svakako kvalitetom uvukla u srca mnogih kupaca. Najpopularniju Mazdu posljednjih godina i model koji je najbrže u Mazdinoj povijesti dosegao brojku od dva milijuna proizvedenih primjeraka već smo testirali, pa je došao na red i test nasljednika.

S obzirom na uspjeh stare trojke, ambicije novog modela jednako su visoke, baš kao i očekivanja kupaca prema modernom automobilu kompaktne klase. Stoga su dizajneri i inženjeri prionuli poslu te se potrudili poboljšati sve one karakteristike kod kojih je još bilo prostora za napredak. Unatoč zrelim godinama, staroj se Mazdi3 nije moglo mnogo toga prigovoriti, a tek njenom nasljedniku… Da, na dizajn nemamo nikakvih prigovora. Sve je i dalje dizajnirano prema Mazdinoj Zoom-Zoom filozofiji koja, vjerujemo, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Na raspolaganju su ponovno dvije karoserijske izvedbe: elegantna limuzina s četverim vratima te agresivnija i dinamičnija Mazda3 Sport s pet vrata koji smo dobili na test. Nova je trojka zadržala neke prepoznatljive dizajnerske poteze prethodnice, dodajući karakteristične crte recentnih Mazdinih modela. Ovaj put radi se o istaknutim prednjim blatobranima, ukošenim svjetlima, pregibu na bočnim stranicama i nisko postavljenom peterokutnom maskom hladnjaka. Pritom, unatoč blagom povećanju dimenzija, nije dobila ni grama na težini (neke izvedbe čak su i olakšane), a veliki je napredak napravljen i na polju aerodinamike.

Unutrašnjost modela sve više podsjeća na veću „šesticu“. U jednu ruku, to je i dobro jer je ergonomija samog interijera sada na puno višem nivou. Svi „gumbići“ su upravo tamo gdje ih i očekujete. Kao i kod prošlog modela, korišteni materijali su vrlo kvalitetni i nešto su više upotrebljavani gumeni materijali nego kod prethodnika. Uz odlične materijale, Mazda3 se može pohvaliti i odličnom završnom obradom istih.
Niti prilikom vožnje po „raskopanim“ prometnicama nismo čuli iritantne zvukove plastike. Što se prostora u kabini tiče, ima ga dovoljno s obzirom na klasu vozila. Sjedala su nešto tvrđa nego kod prethodnika, ali su zato udobnija na duljim putovanjima. Za razliku od starog modela, u novome su sjedala dodatno unaprijeđena boljim bočnim potporom. Kožni upravljač podesiv je u svim smjerovima, kao i sjedala, pa nam nije bilo teško naći idealnu poziciju za upravljanje. Izolacija je u rangu sa ostalim pripadnicima segmenta. Sve je tiho dok ne počnete voziti brzinom većom od 140 km/h, onda se u kabini čuje zujanje guma i vjetra.
Kompletnom vozačkom dojmu pogoduje blago zakrivljena centralna konzola, baš kao i povišen položaj mjenjača te ručna kočnica dodatno približena upravljaču. Novost je funkcionalniji multimedijalni display (MID) koji se nalazi iznad središnjih otvora za ventilaciju i sadrži pokazivač temperature, podatke sa putnog računala i informacija s audio uređaja.  Kako smo već napisali, prostora ima dovoljno pa se straga mogu smjestiti tri odrasle osobe srednjeg rasta bez pretjeranog gužvanja. Prostora za prtljagu također ima, 340 litara / 1360 litara sa preklopljenim naslonima.

Testirani model bio je pokretan 1.6-litrenim Common-Rail dizelskim agregatom snage 109 KS. Navedeni motor poznat nam je još otprije. Razvija 240 Nm okretnog momenta što je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 11 sekundi, a kazaljka staje tek na 185 km/h (testirano 187 km/h). Prilikom bržih vožnja po zavojitim cestama pokazao se pravi adut ovog automobila.
Podvozje je toliko dobro da vozilo niti u jednom trenutku ne pokazuje znakove umaranja. Ukoliko i pretjerate sa brzinom, Mazda3 Sport odreagirati će očekivano, blagim zabacivanjem stražnjeg kraja prema van. Ukoliko je elektronika uključena, ona će za vas ispraviti vozilo i vratiti ga u pravu putanju. Vožnja u gradu nije toliko uzbudljiva kao na otvorenim prometnicama. Gradske neravnine „trojka“ upija solidno, dok je na otvorenim cestama, kako smo već spomenuli, jedino mali problem sa bukom na većim brzinama. Potrošnja vas ne mora previše brinuti. Prosječna potrošnja od 4,5 litara na 100 kilometara (na testu 5,3 l/100 km) je ispod prosjeka konkurencije. Jedino mi je još preostao upravljač i mjenjač.
Njih sam namjerno ostavio za kraj jer se o njima i nemam baš previše toga za pisati. Sve radi izvanredno kao i kod prošlog modela. Upravljač je iznimno precizan i daje sve potrebne informacije sa prometnica, dok je upravljač kratkog i preciznog hoda.

Više na Auto-Info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.