Hebrang u Križevcima o europskoj i ponosnoj Hrvatskoj

KRIŽEVCI – Kakav sadržaj sažima geslo ‘Za europsku i ponosnu Hrvatsku’ predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang pojasnio je novinarima u Križevcima, na pressici nakon susreta s građanima, a prije sastanka s predstavnicima braniteljskih udruga. Naglasivši da su svi kandidati već krenuli u predkampanje, pa kao kandidat najjače političke stranke ne smije zaostajati već prednjačiti, Hebrang je pojasnio prvi dio svoje izborne krilatice rekavši da će novi hrvatski predsjednik biti osoba koja će zemlju uvesti u Europsku uniju i predvoditi sve reforme koje će na tom putu biti potrebne.
– U mojem programu članstvo je nešto što je neupitno, ali dosegnuti razinu standarda građana, razinu gospodarskog razvitka, razinu socijalnih reformi, to je nešto u čemu budući predsjednik mora prednjačiti sa programima, jednostavno zbog toga što bez takvih velikih i bitnih reformi mi ćemo ostati samo formalno, a ne i sadržajno članica EU, istaknuo je A. Hebrang.

Za razliku od ostalih kandidata, koji samo ukazuju na probleme, Hebrang kaže da jedini nudi i njihova rješenja, te je najavio da će njegov mandat označiti jednaku distancu i od lijevih i od desnih stranaka, koje će objediniti u konsenzusu za provođenje reformi. A one su potrebne u sustavu poreza, doprinosa, radnog zakonodavstva, socijale i drugom, kako bi domaći proizvod postao konkurentan na stranim tržištima. Hebrang legla korupcije i kriminala vidi u provođenju javnih nabava i upravljanju javnim poduzećima. Za prvo rješenje vidi u uvođenju neovisnih promatrača u povjerenstva za javne nabave, a za državne tvrtke smatra da njima moraju većinski upravljati stručnjaci a ne predstavnici politike. U gospodarstvu Hebrang će se zalagati za pravedni kapitalizam, a bio je vrlo jasan i u objašnjenju kako zamišlja ponosnu Hrvatsku.
– U EU ne smijemo ući pognute glave i bez državotvornog ponosa. To znači da moramo kao sve članice poštovati svoj Dan državnosti, izvjesiti na njega zastavu, veseliti se i priređivati priredbe kao što to čine Francuzi, Nijemci, Šveđani i svi ostali, jer ćemo tako pokazati da cijenimo sami sebe. Nasuprot tome, mi smo Dan državnosti izbrisali, velika većina građanki i građana niti ne zna kada je taj praznik, podvukao je Hebrang.

Sve članice Europske unije poštuju svoje osloboditelje i utemeljitelja, a mi smo ih marginalizirali i jedini nemamo kultno mjesto na kojem strana izaslanstva pri posjetima polože vijenac, dodao je Hebrang. Bez državotvornog ponosa nećemo puno značiti u Europi, a niti imati snage za reforme, zaključio je. Kandidat HDZ-a za predsjednika države u Križevcima je još razgledao crkvu svete Ane, a potom se uputio u Koprivnicu na susret s gospodarstvenicima, te na sjednicu Predsjedništva županijskih Odbora stranke i Izbornog stožera.

Vezano

Komentari su zatvoreni.